Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mycket stöd men inget snabbspår in i EU för Ukraina – det här förväntas av toppmötet med Zelenskyj i Kiev

Kommssionsordförande Ursula von der Leyen och Ukrainas president Volodymyr Zelenskij skakar hand.
Bildtext Kommissionsordförande Ursula von der Leyen och Ukrainas president Volodymyr Zelenskij under en presskonferens på torsdagen.
Bild: Sergey Dolzhenko / EPA

Det gäller att hitta en balans mellan Ukrainas förväntningar och EU:s förmåga då toppledarna von der Leyen och Michel träffar den ukrainska presidenten i Kiev i dag.

Kommissionsordförande Ursula von der Leyen betonade besökets symbolvärde då hon på torsdagen infann sig i den ukrainska huvudstaden i sällskap av mer än hälften av kommissionärerna.

– Vår närvaro i Kiev i dag ger en mycket klar signal, att hela EU är med Ukraina på lång sikt, och vi kommer att stå upp för Ukraina som vi står upp för grundläggande rättigheter och respekten av internationell rätt, sa hon under en presskonferens.

Inför den annalkande årsdagen av det ryska anfallskriget är signalen givetvis avsedd för Kreml, och budskapet är att Ukrainas EU-väg står fast. Men det ska inte tolkas som ett snabbspår in i unionen.

Större insatser för att bekämpa korruptionen

De ukrainska ledarna när ambitiösa planer för EU-medlemskapet, och säger att de vill att landet är en fullvärdig medlem redan om två år.

Det betraktas som orealistiskt i Bryssel, eftersom det är i regel en lång väg för kandidatländerna att uppfylla alla villkoren för medlemskapet.

Att landet fick kandidatstatus i somras var ännu inget löfte om att det krigshärjade landet kommer att nå målet.

För Ukrainas del har det inte minst handlat om att bekämpa den florerande korruptionen och stärka rättsväsendets oberoende.

Lämpligt inför toppmötet gjorde de ukrainska myndigheterna också nya tillslag i den muthärva som tiotals ukrainska politiker misstänks vara inblandade i.

Men det undanröjer inte det faktum att Ukraina som EU-medlem skulle bli det femte största, sett till befolkningsmängden. Och också det fattigaste med åratal av återuppbyggnad framför sig, när kriget väl är slut.

Mera hjälp på flera områden utlovas

Det som mötet mellan kommissionsordförande Ursula von der Leyen, Europeiska rådets Charles Michel och president Volodymyr Zelenskyj under fredagen däremot väntas leda till berör bland annat handeln, som till exempel undanröjande av tullhinder för ukrainska varor.

På den militära sidan lovar EU att fördubbla träningen av ukrainska soldater så att deras antal uppgår till 30 000.

Det första EU-toppmötet i en krigszon ger Ukraina en chans att visa upp sina framsteg, och gästerna kommer sannolikt att uppmana till mera reformer.

Kiev driver också på mera EU-sanktioner mot Ryssland, och där kommer svaret att vara att det senaste sanktionspaketet är under bearbetning.

– Senast den 24 februari, exakt ett år sedan invasionen startade, ska vi ha det tionde sanktionspaketet klart, lovade von der Leyen inför mötet.