Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Apotekare om öppettider: ”Vi begränsas av personalbrist”

Farmaceut plockar i medicinlåda vid apoteket
Bildtext Samuli Ojala är apotekare på Sandvikens apotek vid centralsjukhuset i Vasa.
Bild: Kim Blåfield / Yle

För snart tre år sedan upphörde apoteksjouren i Vasa. Apotekare Samuli Ojala på Sandvikens apotek säger att man i Vasa kunde hålla öppet till klockan 23, om det bara fanns personal.

Enligt Apotekarförbundets enkät från fjolåret har 70 procent av apoteken på senare tid lidit av personalbrist. Mer konkret handlar det om en enkät som utfördes i juni i fjol och som gällde de senaste tolv månaderna.

För snart tre år sedan upphörde apoteksjouren i Vasa. Då fanns det alltid någon som hade öppet till klockan 22.

Samuli Ojala är apotekare på relativt nyöppnade Sandvikens apotek, som finns i anslutning till nya H-huset på Vasa centralsjukhus område.

– Folk hittar hit bättre och bättre nu när hälsovårdscentralen öppnade här, säger Ojala.

Ojala säger att han inte fått någon negativ respons gällande öppettiderna. Tvärtom är folk nöjda över att apoteket öppnar redan klockan 8 på morgonen.

Apoteket stänger klockan 18 på vardagar och Ojala säger att den sista timmen brukar vara rätt lugn.

Kan det ha att göra med att det här är ett nytt ställe?

– Det kan det. Men det har givetvis också att göra med att verksamheten på sjukhuset avslutas senast klockan 16. Efter det är det bara jourverksamhet, säger Ojala.

Så du ser ingen orsak att förlänga öppettiderna?

– För tillfället begränsas vi mer av personalbrist än av frågan om det skulle finnas orsak eller inte. Just nu har vi två lediga farmaceutjobb och vi försöker hålla nuvarande öppettider med tre farmaceuter. I den siffran är också jag inräknad, säger Ojala.

Porträttfoto på Samuli Ojala
Bildtext Samuli Ojala är apotekare på relativt nyöppnade Sandvikens apotek.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Två språk och lite avsides

Ojala ser att två saker påverkar tillgången på arbetskraft i Vasa.

– Att det talas två språk och det att vi trots allt ligger lite vid sidan om. Det borde satsas på Vasas dragningskraft för att få alla slags människor att flytta hit. Det skulle inte skada om man ordnade någon undantagsutbildning för farmaceuter här, för att få mer arbetskraft.

Ojala påpekar att Vasa givetvis inte är det enda stället där det är svårt att hitta farmaceuter, det är ett nationellt problem. Det finns för få farmaceuter.

Öppet till klockan 23 kunde vara målet

Och gällande öppettiderna konstaterar han även att det finns ett enda apotek i hela landet som har öppet dygnet runt och det är Universitetsapoteket (Yliopiston apteekki) i Helsingfors centrum.

– Och vi kan ta Uleåborg som exempel, där jag också varit apotekare. Där var den ideala öppethållningstiden från 7 till 23. Det kan man ha som mål också i Vasa, bara vi på något sätt får mer personal.

Centralapoteket: Inget behov av längre öppettider

Yvonne Kjellman är apotekare på Vasa centralapotek som finns i Hartmanhuset i centrum. Hon har inte upplevt någon personalbrist.

Kjellman säger att man har tillräckligt med personal sett till sina nuvarande öppettider. På vardagar är apoteket öppet mellan 9 och 20. Man har också helgöppet.

Men längre öppettider än så skulle innebära problem.

– Vi har inte möjlighet till längre öppethållning med den personal vi har nu, säger Kjellman.

Yvonne Kjellman i Centralapoteket i Vasa
Bildtext Yvonne Kjellman på centralapoteket i Vasa centrum.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Angående att apoteksjouren lades ner för några år sedan, säger Kjellman att det numera kommer rätt få förfrågningar om saken.

– Jag upplever att det inte finns ett behov av att hålla öppet till klockan 22.

För att ett joursystem skulle kunna upprättas på nytt ser Kjellman att det i så fall skulle kräva att några apotek delar på ansvaret.

– Och förstås förutsatt att det finns personal.

Det finns i dagsläget nog ett visst samarbete mellan centralapoteket och Gamla apoteket på Vasaesplanaden.

– Vi är enskilda näringsidkare men vi vill att det varje dag finns åtminstone ett apotek som håller öppet, säger Kjellman.

Gällande den nationella bristen på farmaceuter har Kjellman en teori.

– En delorsak kan vara att många nyutexaminerade söker sig till sjukhusen och sjukhusfarmacin. Där är ju också arbetstiderna annorlunda än på ett privat apotek, så det lockar.

Diskussion om artikeln