Chelseas nya ägare satte igång alla tiders värvningsruljangs – här är siffrorna bakom otroliga köpfesten: ”De har förstört marknaden”
Kosta vad det kosta vill. För Chelseas nya ägare Todd Boehly har spelarmarknaden varit en buffé därifrån han plockat precis det han vill ha. Efter hans två första transferfönster kan man konstatera att det funnits rätt mycket som han velat ha.
Ryske ägaren Roman Abramovitj gjorde Chelsea till en maktfaktor på 2000-talet.
Under hans styre gjorde Londonlaget sig känt som en klubb med kort tålamod för tränare. Också spelartrafiken kunde vara livlig.
Efter Rysslands anfallskrig i Ukraina kom Todd Boehly och hans konsortium in som nya ägare – och under amerikanens ledning har trafiken tagit alldeles nya nivåer.
Eller vad sägs om 14 nya spelarvärvningar, hisnande rekord i övergångssummor och byte av både chefstränare och sportslig ledning? Brittiska medier rapporterar om kaos i klubben, där Boehly själv tog rollen som tillfällig sportchef.
Under sina två första övergångsfönster som en Premier League-klubbs ägare har han hunnit göra sig av med 700 miljoner euro på Chelseavärvningar.
Galna rekordsiffran utklassar de andra toppligorna
Under det gångna januarifönstret var trenden tydlig. Premier League-klubbarna shoppade loss, samtidigt som man i de andra europeiska toppligorna tittade på.
Men motorn bakom vinterns brittiska värvningsdominans var Chelsea. Klubben satte nytt rekord för en övergångsperiod med sina 320 miljoner euro – vilket samtidigt var med än det lagen i Bundesliga, La Liga, Ligue 1 och Serie A betalade tillsammans (225 miljoner).
Tränaren Graham Potter har nu en gigantisk – om än skadedrabbad – trupp på över 30 spelare att tillgå. Nye coachen Potter har inte haft någon lätt säsong i London.
Just nu ligger Chelsea, som så sent som häromåret tog hem Champions League, på tionde plats i ligan. Avståndet till fyran Manchester United, som ligger på den sista CL-platsen, har hunnit växa till tio poäng.
– Chelseas situation är rätt akut, man borde verkligen ta sig uppåt i tabellen. Nu har man gjort snabba värvningar, som det säkert – eller åtminstone förhoppningsvis – finns en långsiktig plan för, funderar Yle Urheilus expert Antti Pohja.
Långa kontrakt
Värvningskalaset har samtidigt fungerat som ytterligare ett bevis på att fotbollens ekonomiska reglemente Financial Fair Play inte fungerar. Regelverket går förenklat ut på att klubbarna inte ska göra sig av med mer pengar än vad de tjänar.
Chelsea har kunnat fortsätta med storvärvningarna genom att fördela kostnaderna på många år.
Av de största fiskarna hämtades VM:s bästa unga spelare Enzo Fernandez in från Benfica för 121 miljoner euro – på ett åttaårigt kontrakt som den dyraste engelska värvningen någonsin. Ett lika långt avtal slöt man med ukrainska underbarnet Mychajlo Mudryk, som nappades framför näsan på Arsenal från Sjachtar Donetsk för 70 miljoner euro.
Ytterligare fyra januarivärvningar har kontrakt som sträcker sig till 2030. Och av sommarvärvningarna skrev 80-miljonersmittbacken Wesley Fofana på för sex år.
Snart kan Boehly tvingas tänka om. I sommar trappas de ekonomiska reglerna upp, då Financial Sustainability and Club Licensing Regulations träder i kraft. Europeiska fotbollsförbundet Uefa vill också begränsa kontraktslängderna till fem år.
Kritiken: ”Brittiska marknaden är dopad”
Att hitta någon röd tråd i den rekordstora köpivern är inte det lättaste.
Uefas vilja att begränsa kontraktslängderna sägs vara en direkt reaktion på Chelseas unika marknadsaktivitet. Klubbchefer som NY Times talat med – både i England och ute i Europa – kunde inte se logiken i Londonlagets förfarande.
Spanska ligans president Javier Tebas anklagar laget för att ha ”förstört marknaden”.
– Den brittiska marknaden är dopad. Det är en serie där miljarder slösats under de senaste åren, finansierat av mecenater, i det här fallet av amerikanska investerare som gör förlust, sa Tebas till tidningen.
Klart från första början var ändå att Boehly skulle sätta stora pengar på Chelsea. Förutom att hans konsortium betalade Roman Abramovitj närmare fem miljarder euro för klubben, så förband sig den nya ägaren att investera närmare två miljarder euro på klubben inom en tioårsperiod.
När Potter satte sig ned framför ett fullpackat pressrum efter den galna värvningsmånaden fick han direkt höra att presskonferensen var lika välbesökt som Chelseas omklädningsrum.
– Det är spännande. Det här är förstås ett test för mig och alla andra i staben, men det är ett häftigt sådant, log tränaren.
Chelseas värvningar
Sommarfönstret:
Marc Cucurella – Brighton, 65,3 miljoner euro
Raheem Sterling – Man City, 56,2 miljoner
Kalidou Koulibaly – Napoli, 38 miljoner
Carney Chukwuemeka – Aston Villa, 18 miljoner
Wesley Fofana – Leicester, 80,4 miljoner
Pierre-Emerick Aubameyang – Barcelona, 12 miljoner
Denis Zakaria – Juventus, 3 miljoner (lån)
Vinterfönstret:
David Datro Fofana – Molde, 12 miljoner
Benoit Badiashile – Monaco, 38 miljoner
Andrey Santos – Vasco da Gama, 12,5 miljoner
Joao Felix – Atletico Madrid, 11 miljoner (lån)
Mychajlo Mudryk – Shakhtar Donetsk, 70 miljoner
Noni Madueke – PSV Eindhoven, 35 miljoner
Malo Gusto – Lyon, 30 miljoner
Enzo Fernandez – Benfica, 121 miljoner
Källor: AFP, AP, Transfermarkt, The Times, NY Times