Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Joni Mäkis finalpass förstört efter stavbrott – följ sprinten från Toblach!

Uppdaterad 03.02.2023 16:11.
Damernas och herrarnas sprint i Toblach (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Fristilssprinten inleder världscupveckoslutet i det italienska Alperna. I kvalet fick vi se en pigg Joni Mäki. Av damerna tog Niskanen och Joensuu sig vidare.

Mäki var fyra i fristilssprinten i OS i Peking, men har inte riktigt fått till det i den fria stilen den här vintern. Nu verkar han ha chans till att göra säsongens bästa resultat. Mäki gjorde ett starkt sprintkval i Toblach och var endast två tiondelar efter ettan Klæbo.

Mäkis självförtroende verkar dessutom vara på topp då han valde det andra heatet. OS-silvermedaljören i sprintstafett får åka i ett starkt fält tillsammans med bland annat trean Chanavat och femman Jay.

Verneri Poikonen var Finlands andra glädjebesked. Han placerade sig på en 11:e plats, en placering under Niilo Moilanen.

Verneri Suhonen tog sig nätt och jämnt vidare från prologen då han slutade på en 29:e plats. Juuso Haarala blev i stället första åkaren att bli utslagen med sin 31:a plats.

Lauri Lepistös tid räckte till en 44:e placering.

I och med att fyra blåvita åkare tog sig vidare, har vi en finländsk representant i alla heaten förutom i det första.

Joensuu och Niskanen vidare

I damernas prolog tog Jasmi Joensuu och Kerttu Niskanen väntat vidare sig från sprintkvalet. Joensuu blev 20:e och Niskanen 24:a.

Joensuu har två gånger i karriären tagit sig till semifinal i en fristilssprint och hon nosade på det också i Val Müstair i vinter men fick nöja sig med en 13:e plats. Fixar hon en plats bland de tolv bästa i dag är det ett tecken på att hennes VM-form närmar sig.

Sveriges sprintdrottning Jonna Sundling var överlägsen i kvalet. Hon slog norska Mathilde Myhrvold med över tre sekunder. Jessica Diggins blev trea.

Vid heatvalen blev det fel i grafiken. Finländarna kunde ändå genomföra sina val och kommer båda att åka i det fjärde heatet.

Tiia Olkkonen blev 33:e och Maaret Pajunoja 37:e i prologen.

Kl. 15.25 Världscupen i längdåkning, sprint, fristil

Kommentator: Chriso Vuojärvi

Damernas och herrarnas sprint i Toblach (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln