Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kinesisk spionballong flyger över USA – Blinken inhiberar planerad resa till Kina

Uppdaterad 03.02.2023 17:06.
Chase Doak fångade spionballongen på film - Spela upp på Arenan

En kinesisk spionballong flyger över strategiska platser i norra USA, uppger den amerikanska försvarsmakten som har beslutat sig för att inte skjuta ned ballongen. Enligt Kina används ballongen för civila ändamål.

Kina meddelade på fredag eftermiddag att man beklagar att en ballong förirrat sig in i USA:s luftrum.

USA har rapporterat om en misstänkt kinesisk spionballong som har flugit över strategiska platser landet i några dagar. Också Kanada har rapporterat om en övervakningsballong.

Enligt Kina handlar det om en ballong för civila syften. Det är fråga om meteorologiska och andra vetenskapliga ändamål, säger det kinesiska utrikesministeriet.

Ministeriet säger vidare att kommunikationen med USA fortsätter så att man ska kunna ”hantera den oväntade situationen på ett korrekt sätt”.

Tidigare under dagen sa Kinas utrikesministerium att det nu behövs fakta och inte spekulationer kring USA:s rapport om spionballongen. Utrikesministeriets talesperson Mao Ning sa att Kina är ett ansvarsfullt land som strikt följer internationella lagar, och att man inte har för avsikt att kränka luftrum.

Pentagon har följt den misstänkta ballongen i några dagar

Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon har i några dagars tid spårat en misstänkt kinesisk spionballong som befinner på hög höjd ovanför delstaten Montana i norra USA.

Ballongen, som är lika stor som tre bussar, svävar nu över strategiskt viktiga platser, bland annat en amerikansk militärbas med kärnvapen.

Pentagon säger sig vara säker på att det handlar om en kinesisk övervakningsballong vars uppgift är att samla in information.

President Joe Biden och försvarsminister Lloyd Austin har bett försvaret göra upp en plan hur man kan förstöra ballongen. Men det amerikanska försvaret har beslutat sig för att inte skjuta ned ballongen.

Utgör varken ett militärt eller fysiskt hot

Enligt Pentagon färdas ballongen på en höjd långt över kommersiell flygtrafik och utgör därför varken ett militärt eller fysiskt hot.

Dessutom uppger man att ballongen inte har kapacitet att samla in känslig information.

Enligt Pentagon är det inte första gången som den här typen av kinesisk övervakningsaktivitet har observerats.

Relationen mellan det två supermakterna USA och Kina har redan länge varit mycket ansträngd. Biden har upprepade gånger sagt att Kina är USA:s största geopolitiska utmaning.

Kanadas försvarsministerium: Vi upptäckte också en övervakningsballong

Kanadas försvarsministerium har också upptäckt en högtflygande övervakningsballong och hänvisar till en potentiell andra incident.

Enligt Kanada följer NORAD (USA:s och Kanadas gemensamma luftförsvarsledning) noga med ballongens rörelser.

Kanadas försvarsministerium har inte gett ut detaljer om ballongens plats eller tänkbara syfte.

Kinas och USA:s relation har försämrats – Blinkens aktuella Kinaresa skjuts upp

USA:s utrikesminister Antony Blinken skulle enligt planerna inleda ett besök i Kina inom kort.

Enligt ABC-News kommer Blinkens resa att skjutas upp på grund av ballongincidenten.

Kina och USA upplever just nu en kraftig nedgång i sin relation. Orsakerna är handelsfrågor, Taiwan, mänskliga rättigheter och Kinas territoriella anspråk i Sydkinesiska havet.

Källor: Reuters, AFP, AP