Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

En sjukskötare går i en sjukhuskorridor. Hon har ryggen mot kameran.
Bildtext Välfärdsområdena får 500 miljoner euro i tilläggsbudgeten, men pengarna väntas inte lösa personalbristen inom vården.
Bild: Etienne Laurent / EPA

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Tilläggsbudget löser inga stora problem inom vården

Välfärdsområdena får 500 miljoner euro i tilläggsbudgeten. Pengarna är välkomna, men de tros ha liten effekt på vårdskulden och personalbristen inom vården.

Enligt välfärdsområdesdirektör Marina Erhola i Birkaland, som har det största befolkningsunderlaget av alla områden, går pengarna inte till produktionen av den lagstadgade basservicen.

Vårdfacket Tehy och Läkarförbundet har räknat ut att en miljard till skulle behövas för att trygga välfärdsområdenas verksamhet.

Små elbolag i svår sits

Svängningarna på elmarknaden märks tydligt hos mindre aktörer.

För att man ska klara sig krävs att man har tillräckligt med egen elproduktion, uppger elbolag som Yle Österbotten har talat med.

Försiktig start för gasterminalen Exemplar i Ingå

För tillfället finns inget större behov av att importera flytande fossilgas via terminalen i Joddböle i Ingå.

Den stora gasleverantören Gasum har hittills inte visat intresse för gasleveranser genom terminalen.

Överföringsbolaget Gasgrid betonar å sin sida att terminalen i första hand ska fungera som försörjningsberedskap.

Finländare reser till Turkiet som förr

Turkiet beskyller flera västländer för psykologisk krigföring och ett försök att splittra turismen i landet. Men de finländska turisterna har inte börjat undvika Turkiet. Högsäsongen kommer igång på våren och Turkiet är ett så kallat sommarmål

– Försäljningen av sommarens resor har sett likadan ut som under tidigare år, säger Jessica Virtanen, landschef på Tjäreborg.

EU-ledare och Ukrainas president Zelenskyj träffas i Kiev

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, Europeiska rådets ordförande Charles Michel och flera kommissionärer träffar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev i dag.

– Vår närvaro i Kiev i dag ger en mycket klar signal, att hela EU är med Ukraina på lång sikt, och vi kommer att stå upp för Ukraina som vi står upp för grundläggande rättigheter och respekten av internationell rätt, sa von der Leyen i går.

Inför den annalkande årsdagen av det ryska anfallskriget är signalen givetvis avsedd för Kreml och budskapet är att Ukrainas EU-väg står fast. Men det ska inte tolkas som ett snabbspår in i unionen.

Väder

Mest molnigt och på sina håll tidvis lite snöfall. I norr är vädret klarare.

Dagstemperaturen är mellan -3 och -18 grader, i Lappland lokalt mellan -20 och -25 grader.

En mobiltelefon visar startvyn för Yle-appen med en bild på Finlands lucia och texten "Vem vill du se som Finlands lucia 2022? Kandidatnomineringen pågår!"

Få nattens och morgonens nyheter direkt i mobilen med Yle-appen

Morgonkollen skickas ut varje vardagsmorgon.