Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA-senatorer: Stoppa Turkiets F16-köp tills Finland och Sverige får gå med i Nato

Amerikanska F16-stridsplan fotograferade i Marrakech i juni 2021.
Bildtext Amerikanska F16-stridsplan fotograferade i Marrakech i juni 2021.
Bild: Fadel Senna / AFP

Ett 30-tal amerikanska senatorer kräver i ett brev till president Joe Biden att USA stoppar försäljningen av F16-plan till Turkiet, tills Turkiet godkänt Finlands och Sveriges Natomedlemskap.

Brevet inleds med att senatorerna uttrycker sin oro över att Turkiet och president Recep Tayyip Erdoğan förhalar godkännandet av Finlands och Sveriges Natoansökningar.

Enligt dem hotar det här försvarsalliansens enighet under en historisk nyckelperiod då ”Ryssland fortsätter sin oprovocerade invasion av Ukraina”.

Nyhetsbyrån Reuters korrespondent Hümeyra Pamuk har publicerat brevet i sin helhet på Twitter.

Senatorernas brev fortsätter med en genomgång av Finlands och Sveriges ansökningsprocess hittills och senatorerna konstaterar också att Finland och Sverige har följt den trepartsöverenskommelse som de slöt med Turkiet i Madrid i juni i fjol.

Senatorerna uttrycker sin uppskattning för Turkiets hjälp med den ukrainska spannmålsexporten, men menar att den hjälpen har överskuggats av Turkiets förhalning av Finlands och Sveriges ansökningsprocess till Nato.

Dröjsmålet är en säkerhetsrisk

Senatorerna skriver att dröjsmålet utgör en säkerhetsrisk för försvarsalliansen, Europa och den internationella världsordningen – som Rysslands president Vladimir Putin fortsätter hota.

Enligt brevet bygger USA:s och Turkiets säkerhetssamarbete och den amerikanska administrationens stöd för försäljning av F16-plan till Turkiet på en gemensam förståelse för stödet till demokratiska allierade.

”När anslutningsprotokollen är ratificerade av Turkiet, kan kongressen överväga försäljningen av F-16 stridsflygplan”, står det i brevet. Ett misslyckande på den punkten skulle äventyra den tilltänkta försäljningen.

Biden uppmanas till fortsatt engagemang i frågan

Hittills har Biden-administrationen inte kopplat försäljningen av F16-plan till Finlands och Sveriges Nato-ansökningar. Åtminstone inte direkt.

Brevet är undertecknat av 29 senatorer. De flesta av dem är demokrater, men bland undertecknarna finns också republikaner.

Brevet avslutas med en uppmaning till president Biden om ett fortsatt engagemang i frågan om Finlands och Sveriges Natomedlemskap. Biden uppmanas till fortsatta kontakter med Turkiet, Nato och USA:s allierade – som Finland och Sverige, för att främja ratificeringsprocessen. Avslutningen kan också tolkas som en uppmaning till ökat engagemang i frågan.

Källa: Reuters