Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Markkanen skrev finländsk idrottshistoria – första spelaren att bli uttagen till NBA:s All Star-match: ”Jag är riktigt exalterad”

Uppdaterad 03.02.2023 09:13.
Lauri Markkanen.
Bildtext Markkanen har spelat en strålande säsong.
Bild: Lehtikuva

Lauri Markkanen kan kryssa för ett av sina personliga mål som basketspelare då han får spela i NBA:s All Star-match. Som förväntat blev den finländska giganten vald till den prestigefyllda matchen som avbytare.

Startuppställningen till All Star-matchen utsågs förra veckan av supportrar, spelare och medier. Markkanen lämnades då knappt utanför. I natt valdes sju avbytarspelare från den västra konferensen till matchen av basketligans tränare och som många förutspått lyckades finländaren knipa en plats.

Markkanen har själv pratat om hur All Star-matchen varit ett av målen sedan början av karriären.

– Jag är riktigt exalterad. Det här har varit ett mål på det personliga planet, sa Markkanen efter valet.

Valet kom inte som någon chock. Utah Jazz-spelaren spelar sin bästa säsong hittills i NBA med ett snitt på 24,9 poäng och 8,7 returer per match.

För att ge det betydande valet perspektiv så är Markkanen en av 24 valda spelare till mötet. I NBA har spelarantalet varit 499 den här säsongen. Han är den första nordiska spelaren och den 22:a europeiska spelaren som får chansen. Genom tiderna har 519 spelare fått inbjudan till All Star-matchen.

Tillsammans med Markkanen valdes Paul George, Shai Gilgeous-Alexander, Jaren Jackson Jr., Damian Lillard, Ja Morant och Domantas Sabonis från den västra konferensen till All Star-mötet.

Tidigare hade LeBron James, Stephen Curry, Luka Doncic, Nikola Jokic och Zion Williamson redan blivit uttagna till laget som ordinarie spelare.

Matchen spelas i Utah Jazz hemmahall i Salt Lake City måndagen den 20 februari klockan 03.00 på morgonen finsk tid.

Stödet från Utah på topp redan före valet

Redan före valen tillkännagavs var Utah Jazz tränare Will Hardy tillsammans med hela laget övertygade om att Markkanen skulle utses till All Star-matchen.

– Först och främst är det inte så att vi vill…

– Utan vi räknar med att Lauri ska till All Stars.

Även lagkamraten Walker Kessler var säker på Markkanens val.

– Lauri är en otrolig spelare. Han är otroligt effektiv och fysisk. Att vinna är det bästa han vet. Förutom det är Lauri en underbar person. Han är verkligen ödmjuk. Det finns inga oklarheter kring valet, sa Kessler.

NBA:s All Star-lag 2023

Diskussion om artikeln