Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

”Får inte Uleåborgare åka gratis?” och “Jag äter batong” – HRT publicerar fripassagerares förklaringar för att fler ska betala för sina resor

Ihmisä metrolaiturilla.
Bildtext Passagerare som inte betalar för sina resor kostar HRT mellan 15-25 miljoner euro per år.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

HRT:s biljettkontrollanter har samlat på sig unika bortförklaringar som passagerare bjudit på då de förklarat varför de åkt utan biljett. Bortförklaringarna ska nu uppmuntra andra passagerare att köpa biljett.

Helsingforsregionens trafik HRT vill med en ny kampanjlåt belysa varför det är viktigt att köpa biljetter när man reser med kollektivtrafiken.

Låttexten innehåller bortförklaringar från verkliga livet, svepskäl som passagerare hittat på då de stött på biljettkontrollanter i till exempel spårvagnen eller metron. Kalevauva.fi är bandet bakom låten.

”Jag har inte kunnat köpa biljett på grund av att jag är mitt i att äta batong”, ”Jag är kär och det hindrar mig från att använda sunt förnuft” och ”Jag har hunden med mig” är tre av många svepskäl som biljettkontrollanterna fått höra.

Några fripassagerare verkar tro att deras härkomst kan fungera som en förmildrande omständighet.

Två ovanliga förklaringar som biljettkontrollanterna stött på är: ”Får inte Uleåborgare åka gratis i ett års tid?” och ”Jag har varit på resa i Lojo”.

Miljonförluster då kunder inte betalar för sina resor

Under 2022 kontrollerade Helsingforsregionen trafik HRT nästan 2,2 miljoner biljetter. Av dessa åkte i genomsnitt 3,9 procent utan biljett.

”Tjuvåkning kostar HRT uppskattningsvis 15-25 miljoner euro per år”, berättar Satu Koskinen, chef för biljettkontrollenheten, i ett pressmeddelande.

HRT:s styrelse har förslagit för kommunikationsministeriet att kontrollavgiften höjs från nuvarande 80 euro till 100 euro under år 2023.

Diskussion om artikeln