Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Musik fram till midnatt på uteserveringarna i Hangö i sommar

Uppdaterad 15.02.2023 13:39.
en man fotar en stor guldbuckla på en brygga, racerbåtar är förtöjda vid bryggan
Bildtext Under Poker Run-evenemanget får krogarna i Hangö spela musik utomhus till klockan 02.
Bild: Helena von Alfthan / Yle

Efter klagomål och namninsamlingar har Hangö stad tillsammans med andra myndigheter slagit fast riktlinjerna för musik på uteserveringarna under sommaren.

I fjol somras kom kritik mot att restauranger i Östra hamnen spelat musik på hög volym. Staden höll ett möte med bland annat restaurangföretagare och polisen för att diskutera framtida regler.

För att garantera att nattlivet i Östra hamnen i Hangö överlever startade också Hangöföretagarna Ville Ekroos och Salla Lundelin en namninsamling i december.

Under miljönämndens möte (2.2) slog politikerna fast nya riktlinjer för musik utomhus kvällstid på restauranger med uteservering. Inför mötet föreslog tjänstemän strikta regler som skulle innebära att att restaurangerna måste stänga av musiken innan kl 22 på vardagar (må-to).

Nämnden valde en liberalare linje

Politikerna i miljönämnden var inte överens om vilka regler som ska gälla när det kommer till musik utomhus kvälls- och nattetid.

Efter en lång diskussion röstade miljönämnden för ett förslag som möjliggör att krögare kan ansöka om lov att spela musik på uteserveringar fram till midnatt alla dagar i veckan förutom söndag. På söndagar måste uteserveringar stänga av musiken klockan 20.

Midsommar-, Poker Run- och Hangöregattahelgen är också undantag. Då får uteserveringarna i Östra hamnen spela musik fram till klockan 02 på natten.

Artikeln rättades den 15 februari 2023: Det stod tidigare att uteserveringar i närheten av bostadsområden får spela musik till klockan 18 på söndagar. Det är klockan 20 som gäller på söndagar enligt de nya riktlinjerna.

Diskussion om artikeln