Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Café Schjerfbeck får hyra två lokaler i stationsbyggnaden i Ekenäs

Ekenäs järnvägsstation baddar i solskenet.
Bildtext Cafe Schjerfbeck hyr två lokaler i stationsbyggnaden i Ekenäs. Arkivbild.
Bild: Bubi Asplund / Yle

Företaget Café Schjerfbeck får hyra två lokaler i stationsbyggnaden i Ekenäs. Tekniska nämnden beslöt att lokalerna hyrs ut med ett fortlöpande avtal. Samtidigt ska det göras upp ett användningsavtal för väntsalen och uteserveringen.

Den ena lokalen är ungefär 75 kvadratmeter stor och den momsfria månadshyran är drygt 1 000 euro. Lokalen passar för affärsverksamhet.

Hyran för den andra lokalen som lämpar sig för restaurangverksamhet är drygt 800 euro i månaden utan moms. Den lokalen är cirka 60 kvadratmeter stor.

Lokalerna utannonserades i december i tidningarna Västra Nyland och Etelä-Uusimaa. Två ansökningar inkom inom utsatt tid.

Tekniska nämnden i Raseborg beslutade på sitt möte (24.1) att hyra ut båda lokalerna till företaget Café Schjerfbeck.

Då tekniska nämnden behandlade ärendet föreslog SFP:s Martin Stenström understödd av partikamraten Michael Nyberg att hyressäkerheten i hyresavtalet skulle vara en månads hyra. Stenströms förslag föll i omröstningen med siffrorna 3-8.

Järnvägsstationen i Ekenäs blev färdig år 1873, samtidigt som Hangö-Hyvinge banan. Byggnaden som omfattar 289 kvadratmeter är ritad av Knut Nylander.

I september 2008 upphörde biljettförsäljningen vid järnvägsstationen och ersattes med en biljettautomat.

Korv-Görans har tidigare varit verksam i byggnaden.