Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Andreas Romars arvtagare i fartgrenarna, sportens nutida drottning och en vidöppen slalomtävling – här är det du behöver veta inför VM i alpint

Elian Lehto kör störtlopp.
Bildtext Elian Lehto har tagit poäng i världscupens fartgrenar.
Bild: Lehtikuva/AFP

De finländska förväntningarna är inte uppskruvade till skyarna inför VM i alpint. Yle Sporten går igenom några nyckelfrågor med experten Marcus Sandell och ringar in profilerna i mästerskapet.

1. Är Finlands VM-mål rimligt?

Den finländska VM-truppen innehåller sju namn och målsättningen är tre placeringar bland de sexton främsta.

Hur realistiskt är det?

I vinterns världscup har ingen finländare varit bland de sexton främsta, men Yle Sportens expert Marcus Sandell tror att det är möjligt att uppfylla målet.

– Man ska komma ihåg att det är färre åkare med i ett VM när varje land har en kvot på fyra åkare. Det ger bättre startnummer för våra åkare. Och i ett VM väljer fler att ta större risker än i en vanlig tävling i världscupen.

Samu Torsti.
Bildtext Samu Torsti är Finlands mest rutinerade åkare.
Bild: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Sandell lyfter fram Samu Torsti i parallellstorslalom (tolva i VM för två år sedan), JVM-silvermedaljören Eduard Hallberg i samma gren och Elian Lehto i fartgrenarna för att hitta topp sexton-potential.

– Hallberg är i fin form. Jag är spänd på att se honom i parallelltävlingen och förhoppningsvis också i lagtävlingen.

De sexton högst rankade nationerna får tävla i lagtävlingen i VM. Finland är rankat som 23:a, men det är möjligt att Finland ändå får en startplats.

2. Är det blåvita utropstecknet bättre än Andreas Romar?

Det råder ingen tvekan om att 22-åringen Elian Lehto är vinterns alpina utropstecken från Finland. Lehto tog sina första poäng i världscupen då han blev 20:e i Val Gardenas störtlopp före jul och det har blivit många tävlingar runt 30-strecket.

– Han har störst möjligheter att skrälla i VM. Han har farten – och nu är han inne i en klassisk fas där han försöker att hitta den magiska balansen mellan att köra för rakt och för runt, mellan att ta risker och veta vart den normala åkningen räcker. Det gäller att hålla fokus på tekniken, resultaten kommer då, säger Sandell om Finlands fartspecialist.

Elian Lehto kör störtlopp.
Bildtext Kommer Finlands bästa placering i VM från Elian Lehto?
Bild: Lehtikuva/AFP

Lehto, som har en idrottsbakgrund fylld med allt från motocross till backhoppning, tränar med det schweiziska laget. Därmed går han i liknande fotspår som Finlands senaste profilåkare i fartgrenarna – Andreas Romar tränade med det tyska laget i perioder under sin aktiva karriär.

Nu är frågan hur Lehto står sig mot Romar, fyra och femma i VM 2013.

– ”Andy” hade några otroligt starka egenskaper. Han var väldigt snabb, bra på att glida och han hade en jättefin snökänsla.

– Min känsla är att Elian är mångsidigare. Han är stark fysiskt, står bra på skidorna, är skicklig på att läsa terrängen och kan därför anpassa sin åkning. När jag såg honom första gången i ett störtlopp tänkte jag ”Wow, han ser verkligen rutinerad ut”, och det kom från ingenstans.

3. Är en okänd pist en finsk fördel?

På damsidan är världscup i Courchevel och Méribel ett återkommande inslag. På herrsidan är det här däremot främmande mark.

Genom tiderna har det bara körts tre tävlingar i världscupen i Courchevel: storslalom 1979 och fartgrenarna i världscupfinalen 2022.

– Det är en fördel för finländarna. Rutinerade åkare har en fördel på klassiska tävlingsorter, men nu har ingen åkt många gånger här.

– I backen finns det partier som är tekniskt utmanande. Men det finns också delar där man måste trycka på för att få upp tempot och åka fräckt.

4. Fortsätter Shiffrins otroliga VM-saldo?

Den alpina damåkningens stora stjärna heter Mikaela Shiffrin – och amerikanskans facit i VM är makalöst. Hon har tagit elva medaljer på tretton tävlingar.

– Och hon är överlägset snabbast av alla i teknikgrenarna. Om hon åker på sin normala nivå så tar hon guld i slalom och storslalom, säger Sandell.

För ett år sedan misslyckades Shiffrin i OS, men VM är något annat.

– Hon hade mycket mer press på sig då. Nu har hon en makalös säsong bakom sig och hon ser friare ut i sin åkning. Å andra sidan har man märkt att jakten på segerrekorden i världscupen har påverkat henne. Hon hade nog hoppats på att få det undanstökat före VM.

Mikaela Shiffrin firar.
Bildtext Mikaela Shiffrin har en utmärkt säsong i ryggen.
Bild: EPA-EFE

Shiffrin har passerat Lindsey Vonn som alla tiders mesta segrare på damsidan. Allt talar för att Shiffrin, på 85 segrar i världscupen, passerar Ingemar Stenmark (86 segrar) innan säsongen är över.

Om Shiffrin tar hem teknikgulden går hon in som tvåa i alla tiders VM-medaljtabell på damsidan.

5. Sätter blindtarmen stopp för norska rankningsettan?

Den gångna veckan kom ett blytungt besked för det norska herrlaget. Vinterns slalometta Lucas Braathen tvingades operera bort blindtarmen mitt under uppladdningen till VM och nu är hela mästerskapet i fara.

Samtidigt har Norge ett gediget herrlag. Aleksander Aamodt Kilde är en medaljfavorit i fartgrenarna och Henrik Kristoffersen är fortfarande urstark i teknikgrenarna.

Schweizaren Marco Odermatt är ändå guldkandidat nummer ett i åtminstone en disciplin.

– I storslalomen är det Odermatt mot alla andra. Han har sett grym ut hela säsongen och har bevisat att han tål trycket. I fart är det de klassiska namnen som gör upp: Kilde och Odermatt samt Vincent Kriechmayr.

– Herrarnas slalom är däremot den gren där det kan gå precis hur som helst. Det finns åtminstone femton åkare som kan ta guldet.

VM i alpint

  • Mästerskapet avgörs i Courchevel (herrarnas tävlingar) och Méribel (damernas tävlingar) i Frankrike.

  • Finland representeras av sju åkare – två damer och fem herrar: Erika Pykäläinen, Riikka Honkanen, Elian Lehto, Jaakko Tapanainen, Samu Torsti, Eduard Hallberg och Jesper Pohjolainen.

  • Tävlingsprogrammet:

6 februari: Kombination, damer

7 februari: Kombination, herrar (Lehto, Tapanainen)

8 februari: Super-G, damer

9 februari: Super-G, herrar (Lehto, Tapanainen)

11 februari: Störtlopp, damer

12 februari: Störtlopp, herrar (Lehto, Tapanainen)

14 februari: Lagtävling, parallellslalom

15 februari: Parallellstorslalom, damer & herrar

16 februari: Storslalom, damer (Honkanen, Pykäläinen)

17 februari: Storslalom, herrar (Hallberg, Pohjolainen, Torsti)

18 februari: Slalom, damer (Honkanen, Pykäläinen)

19 februari: Slalom, herrar (Hallberg, Pohjolainen)

Yle sänder hela alpina VM i tv och på Arenan. Kristian Karlsson och Marcus Sandell kommenterar tävlingarna på svenska.

Diskussion om artikeln