Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Goda nyheter: Norrskenen ökar de kommande åren – här är expertens tips för att jaga dem

Grönt norrsken på himlen ovanför en snötäckt barrskog.
Bildtext Norrskensentusiasternas dröm: Antalet norrsken kommer att öka under de nästa två till fyra åren.
Bild: Unsplash

I slutet av februari och i början av mars är det dags för sportlov. Lappland har flera populära resedestinationer, men du behöver inte nödvändigtvis ta dig ändå upp till Finlands nordligaste punkt för att jaga norrsken.

Vad har övernaturliga dansande väsen, de dödas sista viloplats, dåliga omen och väderprognoser gemensamt?

De har alla använts för att förklara norrsken genom tiderna.

Vi har fascinerats av norrsken i tusentals år, och trenden ser inte ut att vända. En snabb bildsökning på ”Lappland” (Sápmi) bekräftar varför turister vallfärdar dit – norrsken. Och julgubben, renar och snö, så klart. Men mest norrsken.

Så vad väntar du på? Dags att packa matsäck och dra på dig varma kläder. Det här ska du tänka på om du vill jaga norrsken.

Tre saker att hålla koll på

Om du vill se norrsken i Finland finns det några saker du ska tänka på innan du beger dig ut på jakt. Vi skippar det självklara (kläder enligt väder och så vidare) och går rakt på sak med det mer vetenskapliga.

Enligt Miriam Kellinsalmi som är rymdvädersforskare vid Meteorologiska institutet lönar det sig att ta reda på tre saker innan du beger dig ut: Plats, molnighet och den magnetiska aktiviteten i atmosfären (rymdvädret).

Bli inte rädd för det där sista. Det låter invecklat, men det är det egentligen inte. Vi förklarar allt här nedanför.

Bekanta dig med rymdvädret

Norrsken uppstår då solens laddade elektroner krockar med partiklar i vår atmosfär. Ju högre solens magnetiska aktivitet är, desto större är möjligheten att det förekommer norrsken.

Solens aktivitet mäts genom att kolla på antalet solfläckar. Fler fläckar betyder mer aktivitet.

Men du behöver (och ska) inte titta rakt in i solen och räkna fläckar. Spana i stället in Meteorologiska institutets karta. Ifall aktiviteten är hög, är norrsken sannolika.

Du kan också registrera dig på mejllistan för institutets webbsida Auroras Now och få uppdateringar när de magnetiska förhållandena gör det möjligt att se norrsken.

Grönt norrsken i natthimlen ovanför snötäckta stugor.
Bildtext Egentligen borde man tala om polarsken i stället för norrsken, eftersom det också finns sydsken.
Bild: Jari Mäkinen / Yle

Plats är A och O

Vilken plats du befinner dig på är väldigt viktigt. Det säger också rymdvädersforskare Kellinsalmi.

– Norrsken är vanligare i norra Finland än i södra. I norr förekommer det norrsken ungefär 75 procent av nätterna, säger hon.

I den mellersta delen av landet dansar norrskenen på himlen några gånger i månaden, ungefär en femtedel av nätterna. I södra Finland kan du se norrsken ungefär en gång i månaden, om du har god tur.

Ju längre söderut vi rör oss, desto svagare lyser norrskenen.

– De svaga norrskenen syns bättre genom mobilkameran, eller om man fotograferar dem med lång slutartid, säger Kellinsalmi.

Ett grönt norrsken men en röd övre kant.
Bildtext Då det stormar mycket på solen skiner norrskenen ljusare. I Helsingfors kan du se ordentligt ljusa norrsken ungefär en gång vartannat år.
Bild: Brocken Inaglory / Wikipedia / CC BY-SA 3.0

Den klara natthimlen är din bästa vän

Norrskenssäsongen sträcker sig från hösten till våren, eftersom det är för ljust för att se norrskenens dans på sommaren.

Om du ska jaga norrsken gäller det att inte vara mörkrädd, eller att ta med dig en modig kompis, eftersom norrsken syns bäst på natten.

– Den bästa tiden att bege sig ut för att se norrsken är vid midnatt, plus minus två timmar, säger Kellinsalmi.

För att kunna se norrsken ska himlen vara klar, så se till att läsa väderprognosen. I städer med mycket ljusförorening syns norrskenen också sämre än på ställen där himlen är mörkare.

Revontulet loimuavat Kittilän taivaalla
Bildtext Det är mest sannolikt att du ser gröna norrsken. Har du tur kan du också se rosa, lila, blåa och röda färger.
Bild: Tomi Hänninen

Om norrskenets olika färger

Norrskenen ökar just nu

Vi står faktiskt inför kulmen av solfläckscykeln, alltså då antalet solfläckar når sitt maximum och solstormarna blir allt starkare. Det betyder att antalet norrsken kommer att öka under de nästa två till fyra åren.

– Vi märker att vi rör oss mot cykelns maximum – det syns mera norrsken nu än för några år sedan, säger Kellinsalmi.

Den förra cykelns maximum för något årtionde sedan var enligt Kellinsalmi rätt svagt. Nästa maximum inträffar år 2025, och hittills ser det lovande ut.

Förra året var norrskensaktiviteten särskilt hög, vilket är ett tecken på att solfläcksmaximum är nära. Enligt sidan Taivaanvahti (Himmelvakten), där du kan posta bilder av dina observationer, har det till och med förekommit mycket norrsken i södra Finland i fjol.

I år har aktiviteten överallt varit lite lägre, säger rymdvädersforskare Kellinsalmi.

– Men det kan ännu förändras under våren.

Källor: Meteorologiska institutet, Utbildningsstyrelsen, SVT, Canadian Space Agency, Populär historia, svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap