Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

”Tre barn omringade mig och spottade mig rakt i ansiktet” – polisen utreder flera spott-attacker där barn misstänks

Ingången till köpcentret Redi i Fiskehamnen.
Bildtext Flera personer ska ha blivit spottade på i närheten av köpcentret Redi i Fiskehamnen i Helsingfors.

Helsingforspolisen har under det här året fått flera anmälningar om spottande barn. Flera personer säger sig ha utsatts för spott-attacker i Fiskehamnen.

Tre barn omringade mig och spottade mig rakt i ansiktet, sen sprang de skrattande iväg.

Så börjar ett Facebook-inlägg i en stadsdelsgrupp för Fiskehamnen i Helsingfors. Barnen uppskattas vara i 11-årsåldern.

I kommentarsfältet ger ytterligare två personer sig till känna och meddelar att de råkat ut för samma sak. En skriver att ett barn haft munnen full av klibbig och illaluktande vätska och spottat det över henne.

Alla tre vittnesmål kommer från Fiskehamnen. De drabbade har antingen antastats i anslutning till eller i närheten av metrostationen och köpcentret Redi.

”Upp till offret att polisanmäla”

Köpcentret Redis chef Tanja Linsiö bekräftar att deras ordningsvakter träffat en person som råkat ut för en spott-attack. Men deras övervakningsbilder har inte fångat händelsen.

– Det ska ha skett på metrostationen alltså utanför vårt område. Eftersom det klassas som ett lindrigt brott är det upp till offret att polisanmäla, ordningsvakterna gör det inte, säger Linsiö.

En av dem ska i alla fall ha gjort en polisanmälan.

Två polisanmälningar om liknande händelser

Polisen i Helsingfors har inte uppgifter om spott-attacker i Fiskehamnen, men har däremot fått in två andra anmälningar om liknande händelser. Båda skedde i januari.

I den ena har en pojke i lågstadieåldern spottat på någon i metron i Sörnäs. I det fallet har polisen bilder från en övervakningskamera på händelsen. Pojken har inte identifierats.

Den andra anmälan rör en händelse i Hertonäs där pojkar eller flickor spottat på någon. De har inte identifierats.

”Alla brott man utsätts för ska man anmäla”

Kriminalkommissarie Sampo Suomala vid Helsingforspolisens ungdomsgrupp anser att man ska anmäla liknande händelser till polisen.

– Om du utsätts för ett brott kan du anmäla till polisen. Om du blir spottad på utreds det i allmänhet som ärekränkning, säger Suomala.

Om de misstänkta är under 15 år kan de inte dömas för brott eftersom de inte har något straffrättsligt ansvar enligt lagen.

– Vi kontaktar i så fall vårdnadshavarna och gör en barnskyddsanmälan. Vi inleder inte en förundersökning om den misstänkta är under 15, säger Suomala.

Han påpekar att under 15-åringar också kan höras i förundersökningen.

Krävs uppsåt och att offret kräver straff

I rätten brukar spott klassificeras som ärekränkning. Men det krävs ett uppsåt och att offret kräver straff.

I sista hand avgörs det här i rätten som då bedömer om det är sannolikt att spottet kommer att träffa den andra, beroende på avstånd och vinkel. Rätten kan anse att syftet är att kränka den andra också fastän inga kränkande ord yttras.

För ärekränkning kan man dömas till böter.