Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlands nya gymnastikstjärna Maisa Kuusikko – så här blev den självkritiska och iskalla 17-åringen historisk

Gymnasten Maisa Kuusikko poserar för kameran.
Bildtext Efter VM-framgången i fjol valdes Maisa Kuusikko till Årets gymnast i Finland.
Bild: Marianne Nyman / Yle

Där Finland på herrsidan vunnit flera stortävlingsmedaljer i artistisk gymnastik under de senaste decennierna, har det varit tunnsått med glädjeämnen på damsidan. Nu visar en ung Tammerforstjej vägen.

– Maisa tränar väldigt samvetsgrant. Man ser att hon vill utvecklas och att hon gillar att träna.

– Maisa är bra på att fokusera och kan utestänga omgivningen. Hon håller huvudet kallt också i stora tävlingar.

I redskapssalen i Ikuri idrottshall i Tammerfors överöses Maisa Kuusikko med beröm av sina träningskamrater i Tampereen Voimistelijat.

En av dem är Finlands senaste kvinnliga olympier i artistisk gymnastik, Annika Urvikko, som deltog i mångkampskvalet i London 2012, men missade finalen.

– Maisa planerar grundligt och när hon har bestämt hur hon vill ha det så lyckas hon ofta i tävlingarna och råkar inte ut för överraskningar, säger Urvikko som under sin elitkarriär hann delta i VM hela sju gånger.

Många har försökt, men ingen har kommit ens i närheten av 17-åriga Maisa Kuusikkos bedrift i fjolårets VM, där hon som första finländska kvinna någonsin tog sig till finalen i mångkamp.

Gymnasten Maisa Kuusikko tävlar på bom.
Bildtext Kuusikko knep den 24:e och sista finalplatsen i VM i Liverpool, men överraskade både sig själv och alla andra med sin trettonde plats i tävlingen – som sjätte bästa europé.
Bild: EPA-EFE

Enligt Kuusikko själv är den största orsaken till att just hon lyckats så bra att hon verkligen gillar att träna hårt och att hon upprepat sina tävlingsserier så många gånger på träning att de blivit bombsäkra innan hon börjar göra dem på tävling.

– Då jag inför en tävlingsserie säger till mig själv att det här kan du, så litar jag på att jag faktiskt kan.

Se Sportlivs minidokumentär om Maisa Kuusikko:

Maisa Kuusikko, 17, gjorde finländsk gymnastikhistoria - men varför just hon? - Spela upp på Arenan

Gymnast i tredje generationen

Då Maisa Kuusikko lugnt och metodiskt listar orsakerna till att hon lyckats med det som ingen annan kvinnlig redskapsgymnast i Finland lyckats med tidigare, kommer tränarna som nummer två. Numera ansvarar Igor Cherepov och Ida Laisi för den dagliga grenträningen, men grunderna, dem har hon lärt sig av mamma Ulla.

Kuusikko har vuxit upp i en sportig och idrottsintresserad familj. Bägge föräldrarna är gymnastiklärare och Maisa och storebror Veeti fick redan som barn testa många sporter.

Maisa Kuusikko vallar sin hund om vintern.
Bildtext Familjen Kuusikko bor i trähusstadsdelen Pispala i Tammerfors, där Maisa gärna går ut med familjens hund Romeo.
Bild: Marianne Nyman / Yle

Ganska snart skulle syskonen ändå komma att gå i sina föräldrars fotspår. Pappa Ramis grenar har varit fotboll och ishockey och i dag spelar Veeti fotboll i Ilves i Tammerfors.

Då både mormor och mamma är före detta redskapsgymnaster och mamma också tidigare landslagsgymnast, föll det sig naturligt att Maisa skulle få börja i en barngrupp då hon var fyra år. Då hon var sex deltog hon i sin första stationstävling och allt sedan dess har hon gillat att tävla.

– Jag är lyckligt lottad på så vis att jag alltid varit bra på att tävla. Det har fallit sig naturligt för mig och jag har alltid haft en stark segervilja.

Där en del av hennes kompisar upplever tävlingssituationen som väldigt stressande har hon själv alltid tyckt att tävlingsdagen är den bästa dagen.

– Jag gillar inte känslan av nervositet och visst är jag också nervös inför tävlingar, men med åren har jag blivit bekvämare med den och aldrig upplevt tävlingarna som skrämmande.

Gymnasten Maisa Kuusikko i närbild.
Bildtext I tävlingarna gillar Kuusikko att vara medveten om allt som händer runtomkring. Först då hon sträcker upp handen till domarna går hon in i sin bubbla.
Bild: Marianne Nyman / Yle

Kuusikko hör inte till den vidskepliga sorten som ser till att göra allt på exakt samma sätt inför varje tävling för att säkerställa att det går bra, men har nog utvecklat vissa rutiner.

– Innan jag somnar kvällen innan en tävling går jag i tankarna genom mina serier en gång. Jag ser rörelserna som jag själv ser dem, inte som om jag betraktade det hela utifrån.

På tävlingsdagen går hon igenom allt en gång till, strax före utförandet.

– Att älta det för mycket i huvudet, särskilt på tävlingsdagen, är inte det bästa, åtminstone inte för mig.

Nervositet på gott och ont

I mångkampen tävlar damerna på fyra olika redskap. Nervositeten påverkar utförandet på olika sätt.

Enligt Kuusikko kan nervositeten till och med vara till hjälp i hopp och fristående, medan den på bom och barr kan stjälpa allt.

Med åren har hon lärt sig hur adrenalinet i kroppen påverkar henne.

– I fristående där serien är dynamisk och man rör sig över en stor yta kan man dra nytta av adrenalinet.

Det samma gäller det explosiva hoppet.

– I hoppet måste man kanske ta fart lite längre ifrån därför att adrenalinet gör kraften i löpsteget större och steget längre än på träning.

På barr, där skillnaden mellan att greppa och missa holmen är hårfin, måste man behandla redskapet på ett annat sätt än på träning. Men mest kritisk är nervositeten på bommen.

– Man måste kunna lugna ner sig själv och situationen. Bommen är bara tio centimeter bred och om benen skakar är det lätt hänt att man trillar ner från redskapet.

Gymnasten Maisa Kuusikko tävlar på bom.
Bildtext Ett fall ger ett automatiskt avdrag på en poäng. Hade det hänt i VM hade Kuusikko inte tagit sig till final.
Bild: EPA-EFE

Självkritisk perfektionist

Trots att Kuusikko är bara sjutton har hon redan stor internationell tävlingserfarenhet.

– Min tränare Igor har redan från unga år tagit mig till tävlingar runt om i världen. Det har avdramatiserat själva tävlingssituationen och lärt mig hantera nervositeten.

Hur tränaren agerar på tävlingsgolvet spelar också en stor roll. Enligt Kuusikko känner man igen en bra tränare på att han eller hon lyckas säga rätt saker vid rätt tidpunkt, men också hålla tyst.

– Mina tränare är väldigt bra på att läsa av mig. Går det lite motigt uppmuntrar de mig och påminner om att jag kan de här sakerna. Har jag bra flyt håller de sig i bakgrunden och ger mig utrymme att fixa det på egen hand.

Maisa Kuusikko tävlar i artistisk gymnastik.
Bildtext I VM i Liverpool lyckades Maisa Kuusikko på samtliga redskap och blev bara 0,199 poäng från sitt rekord på 52,198 som hon satte i EM i München ett par månader tidigare.
Bild: EPA-EFE

Den press hon känner på tävlingar kommer uteslutande från henne själv. Hon vill visa upp det hon vet att hon kan.

– Jag är mycket självkritisk och även om en tävling gått bra kan jag irritera mig över småfel jag gjort.

Först då man upprepat en ny övning tusentals gånger på träning blir det aktuellt att ta in den i tävlingsserien.

– Jag kan vara lite otålig och vänta mig att det ska lyckas redan första gången vilket det sällan gör, men lyckas det är känslan obeskrivlig.

Ryggskada skjuter upp tävlingsstarten

Som de flesta andra elitgymnaster har Maisa Kuusikko också fått känna på den hårda träningens avigsidor.

Efter framgångseuforin i VM i november togs Finlands nya gymnastikstjärna brutalt ned på jorden då den tilltagande smärta hon känt i ryggen visade sig bero på en stressfraktur.

Det är osäkert när hon kan inleda årets tävlingssäsong.

– Förstås blev jag både ledsen och besviken. Jag hade haft ett väldigt bra år tävlingsmässigt och upprepat mina serier otaliga gånger på träning. Plötsligt fick jag inte ens jogga eller hänga i barren.

Gymnasten Maisa Kuusikko trampar på motionscykel.
Bildtext Medan träningskamraterna tränar på de olika redskapen, trampar Maisa på konditionscykeln.
Bild: Marianne Nyman / Yle

Dagen innan Sportliv besöker Maisa i början av januari har hon fått ett glädjebesked av sin läkare. De nya magnetröntgenbilderna visar att ryggen verkar läka bra.

Efter att i nästan två månader ha ägnat sig enbart åt alternativ träning och rehabilitering får hon hänga på barren för första gången på länge.

Då hon försiktigt svingat av och an några gånger hoppar hon ner med ett litet jubel.

– Det känns alltid fantastiskt då man efter en skada får börja göra sånt som man normalt gör på träning. I och för sig brukar jag väl inte hänga i barren, säger hon med ett skratt, men ser det ändå som ett stort steg framåt.

– Jag har en känsla av att det nog kommer att bli bra.

Gymnasten Maisa Kuusikko sätter magnesium på händerna.
Bildtext Kuusikko hann sakna både handskydden och magnesiumet under konvalescensen.
Bild: Marianne Nyman / Yle

Några veckor senare har Kuusikko fått återgå till grenträningen och trots att hon knappast kan tävla redan i mars som planerat, kan även 2023 bli ett bra år för Årets gymnast i Finland 2022.

Tur i oturen var att hon innan hon tvingades till ett oplanerat träningsuppehåll hann bevisa både för sig själv och omvärlden att hon har vad som krävs för att fajtas i den absoluta toppen.

Men visst kunde skadan ha kommit lägligare. Redan i april väntar EM i Turkiet. Både EM och VM har i år stor betydelse i jakten på OS-platser.

– Jag hoppas ryggen är i skick till EM och att jag kan delta i både EM och VM som planerat. Nu beror allt på ryggen.

Finland har haft kvinnliga deltagare i artistisk gymnastik i endast fyra olympiska spel, åren 1952, 1960, 1964 och 2012.

Går allt enligt planerna kan Maisa Kuusikko göra finländsk OS-comeback i Paris 2024.

Gymnasten Maisa Kuusikko i snöigt vinterlandskap.
Bildtext – Jag har många mål som tävlingsgymnast, men OS är definitivt ett av de största, säger idrottsgymnasisten Kuusikko.
Bild: Marianne Nyman / Yle

Diskussion om artikeln