Nya brandstationen i Lappträsk har både gym och bastu – kan förhoppningsvis locka fler till branschen
Efter många om och men har Lappträsk fått en ny och ändamålsenlig räddningsstation. Det allra mesta är bättre än i den gamla stationen från 1960-talet, som hade spelat ut sin roll.
Det doftar en blandning av målarfärg och tvättmedel när Maria Helgars visar runt på den nya räddningsstationen vid Lovisavägen i Lappträsk.
Fakta om den nya stationen
Helgars är enhetschef på stationen och att hon är nöjd med flytten till de nya lokalerna blir tydligt under rundvandringen.
– Stationen har en ren och en smutsig sida, så att exponeringen ska bli så liten som möjligt efter smutsiga alarm, förklarar Helgars när hon visar upp den nya tvätthallen.
Just när det gäller renligheten är det stor skillnad på den nya och den gamla stationen. Den nya stationen är också mycket större, vilket betyder att manskapet har fått både ett stort personalrum, bastu och eget gym.
– I gamla stationen tränade vi i bilhallen, i ett hörn bakom bilarna, berättar Maria Helgars.
Hon lyfter också fram gårdsplanens storlek, som nu rymmer både manskapets bilar och eventuella gästers fordon. Där finns det också plats att göra olika övningar, vilket inte gick vid den gamla stationen.
– Den 17 december flyttade vi in, det var en mycket fin dag, säger Helgars.

Maria Helgars visar runt i Lappträsk nya räddningsstation
Byggd genom unikt samarbete
Väntan på en ny station i Lappträsk har varit lång. Det har stundvis varit en krånglig stig att vandra, konstaterar räddningsdirektören Peter Johansson på Östra Nylands räddningsverk.
Orsaken är att det inte var självklart vem som skulle finansiera en ny station. I vanliga fall är det kommuner som bygger, men Lappträsk kommun hade inte råd med en så stor investering.
Då ryckte två privata investerare in och byggde hallen. Arrangemanget är unikt i Finland, säger Johansson.
Ett sätt att hitta ny personal
Förhoppningen är att den nya stationen bidrar till att väcka intresse för räddningsarbete, både på orten och på annat håll.
Att rekrytera ny personal är kämpigt överallt i regionen, oberoende om det gäller heltidspersonal eller deltidspersonal, så som i Lappträsk, konstaterar Peter Johansson.
Med tanke på Lappträsks position, långt ute på landsbygden, vore det speciellt viktigt att det finns en fungerande brandkår på orten. Så att hjälpen kommer fram i tid, konstaterar Maria Helgars.
– Om någon är intresserad att komma med i vår verksamhet så kan man ta kontakt, säger hon.
Vill man bekanta sig med den nya räddningsstationen ordnas öppet hus lördagen den 11 februari klockan 10–14.