Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Melodifestivalen 2023 kör igång – här är allt du behöver veta om årets tävling

Festklädda programledarna för Melodifestivalen 2023 Jesper Rönndahl (till vänster) och Farah Abadi (till höger)
Bildtext Jesper Rönndahl och Farah Abadi lotsar tittarna genom Melodifestivalen 2023, som blir den 63:e i tågordningen.
Bild: Janne Danielsson / SVT

Ett säkert vårvintertecken är att svenskarnas jakt på den perfekta Eurovisionskandidaten påbörjas, och det är dags igen. Melodifestivalen är för första gången på turné sedan coronapandemin.

28 bidrag tävlar i årets upplaga av Melodifestivalen, som nu för första gången på flera år får spela ut alla sina kort. En sex veckor lång turné genom Sverige, som utmynnar i en stor final i Friends Arena strax utanför Stockholm.

Startfältet är, som traditionen påbjuder, uppdelat i fyra deltävlingar, med sju bidrag per deltävling. Från varje deltävling går två bidrag direkt till finalen i Stockholm den 11 mars, två bidrag går vidare till den så kallade semifinalen den 4 mars och tre bidrag faller ur tävlingen.

Programledare för årets spektakel är tv-profilen och komikern Jesper Rönndahl och Farah Abadi, som jobbar som programledare i tv och radio. Abadi deltog som sidekick till programledaren Oscar Zia i fjol och fungerade då som artisternas ”bästa vän”, som följde dem från att de började öva inför tävlingen, hela vägen till finalen.

Gamla bekantskaper och nya namn

I årets startfält hittas såväl bekanta namn, gamla Melodifestivalen- och till och med Eurovisonsvinnare, som Tiktok-profiler och nya bekantskaper. Bland deltagarna hittar vi artister som Jon Henrik Fjällgren, Victor Crone och Loreen, som alla tävlat tidigare och klarat sig bra i tävlingen.

En kvinna med långt, mörkt hår och gröna kläder dansar. Håret står åt alla håll, och kläderna fladdrar i vinden.
Bildtext År 2012 vann Loreen både Melodifestivalen och hela Eurovision Song Contest med sitt bidrag Euphoria.
Bild: EBU

Sammanlagt skickades 2 824 bidrag in till årets tävling, och av dem sållade en urvalsjury ledd av tävlingens producent Karin Gunnarsson ut de 28 som tävlar om vinsten. Bidragen framförs av totalt 47 artister, och av dem är 26 helt nya i tävlingen.

Antalet låtskrivare är totalt 74 stycken i årets tävling. Bland upphovsmakarna finns också namn som dyker upp gång på gång i årets tävling, bland annat Jimmy ”Joker” Thörnfeldt (sex bidrag), Joy Deb (fem bidrag), Linnea Deb (fyra bidrag) och Jimmy Jansson (fem bidrag).

Melodifestivalen 2023 – bidrag och upplägg

Se Mellon på Yles kanaler

Alla sändningar från årets Melodifestival sänds i Yles kanaler, både på Arenan och på Yle TV1. Sändningarna refereras även i år på finska av Christian ”Kike” Bertell, men du kan så klart också se på dem utan finska kommentarer.

Så här gör du för att se på Melodifestivalen med svenskt originalljud eller med finskt referat i Yle TV1 och på Yle Arenan!

  • Melodifestivalen sänds sex lördagar i rad från och med den 4 februari, direkt på Yle Arenan och med fördröjning i Yle TV1.

  • Programmet kan ses både på Yle Arenan och i TV med svenskt originalljud eller med finskt referat. Sändningarna refereras på finska av Christian Bertell.

  • Vill du se Melodifestivalens tv-sändning utan finskt referat ska du välja svenska som sändningsspråk i din tv. Du kan också byta språk via Arenan-appens inställningar. På Yle Arenan får du automatiskt det språk du har i appen eller i din webbläsare.

  • På Yle Arenan sänds Melodifestivalens samtliga sex avsnitt direkt klockan 21.00. I Yle TV1 sänds Melodifestivalen med fördröjning enligt följande: Deltävling 1–3 sänds klockan 22.15, deltävling 4 klockan 23 (genast efter UMK), semifinalen klockan 22.15 och finalen klockan 22.15.

Förutom de direktsända tävlingarna kan du på SVT Play ta del av massvis med innehåll som är tillgängligt i hela världen. Inför och efter varje sändning ordnar Melodifestivalen-veteranen Linda Bengtzing med direktsänd för- och efterfest, där hon bland annat intervjuar de som just gått vidare till final från varje deltävling.

Linda Bengtxing står med en discokula i handen framför en rosa vägg. Hon är klädd i en randig skjorta, och har en orange fjäderboa runt sig.
Bildtext Linda Bengtzing har själv tävlat i Melodifestivalen åtta gånger, men har aldrig vunnit.
Bild: Janne Danielsson/SVT

Utöver förfester och sju tävlande bidrag utlovas fart och fläng i form av cirkuskonster i den första deltävlingen, som sänds på lördag kväll den 4 februari. I öppningsnumret uppträder luftakrobater, en hattjonglör och en trollkarl. Dessutom gästar förra årets vinnare Cornelia Jacobs den första deltävlingen.