Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

Yles valkompass öppnar den 2.3 – årets samarbetspartner valda

Uppdaterad 08.02.2023 09:07.
Någon gör valkompassen på mobilen.
Bildtext Valkompassen är den viktigaste källan för finländarna som stöd i sitt röstningsbeslut. Yle erbjöd senast valkompasser i kommunalvalet 2021 och välfärdsområdesvalet 2022.
Bild: Belén Weckström / Yle

I början av mars öppnar Yles valkompass, större och mer omfattande än någonsin. Yle erbjuder samtidigt tio mediebolag från olika delar av Finland en egen skräddarsydd valkompass och utvidgar sitt samarbete i fråga om resultatservice.

Årets valkompassamarbete omfattar HSS Media, Västra Nyland, Apu, Maaseudun Tulevaisuus, Åbo Underrättelser, Nya Åland, Ålands Radio, Landsbygdens Folk, Hilla Group och Suomen Kuvalehti. Varje samarbetspartner har i sin skräddarsydda valkompass möjlighet att ställa två egna frågor till kandidaterna. I övrigt baserar sig frågorna i valkompassen på Yles valkompass. Det är även möjligt att påverka den egna valkompassens utseende med färger och logotyp. Valkompassen är avgiftsfri för alla samarbetspartner.

”Det är fint att se att den finlandssvenska mediebranschen vill samarbeta med Yle på bred front. Samarbetet kring valkompassen och resultattjänsten gynnar oss alla. Tack vare Yle kan medieföretagen erbjuda sina besökare på webben högklassiga tjänster i anslutning till valet. För Yle är det enbart positivt att tjänsterna når ut till fler. Yles uppgift är att stärka demokratin, och ju fler medborgare som uppmuntras att rösta och som kan ta del av valresultatet, desto bättre för samhället”, konstaterar Johanna Törn-Mangs, Svenska Yles ansvariga chefredaktör.

Partikompassen nyhet i årets riksdagsval

Yles egen riksdagsvalkompass är i år ännu mer omfattande. För första gången innehåller kompassen även en partikompass. Partikompassen erbjuder information om partierna och hjälper till att synliggöra skillnader mellan dem.
Utöver svenska och finska erbjuds valkompassen på engelska, ryska, nordsamiska och arabiska. Valkompassens och partikompassens påståenden har formulerats av arbetsgrupper bestående av Yles journalister med bred och djupgående kompetens inom politik.

”Valkompasser är den viktigaste källan för finländarna som stöd för deras röstningsbeslut. Yles valkompass gjorde sitt första framträdande redan 1996 och den har vuxit till ett särskilt viktigt verktyg för väljarna. Att göra valkompassen är en stor satsning och vårt mål är att göra den bättre inför varje val. Den här gången erbjuder vi även en partikompass och förbättrar ytterligare möjligheterna att lära känna kandidaterna”, konstaterar Aki Kekäläinen, chef för demokrati och digitalisering.

Även Yles resultatservice erbjuds nu i större omfattning än tidigare

Under välfärdsområdesvalet i fjol piloterade Yle användningen av Yles resultatservice i samarbete med ett kommersiellt mediebolag, HSS Media. I riksdagsvalet erbjuds nu tjänsten i större omfattning och samarbetspartner är HSS Media, Maaseudun Tulevaisuus, Åbo Underrättelser, KSF Media, Nya Åland, Ålands Radio, Landsbygdens Folk, Hilla Group, Karjalainen och Suomen Kuvalehti.
För publiken öppnar Yles valkompass den 2.3 när kandidatuppställningen är fastställd.

Valkompassen hittas i Yle-appen och på adressen valkompassen.yle.fi.

Pressmeddelandet uppdaterat 8.2.2023: Tio kommersiella mediebolag ändrat till mediebolag, eftersom Ålands Radio inte är en kommersiell samarbetspartner. Listan över samarbetspartner i fråga om resultatservice uppdaterad med information om att Ålands Radio deltar i samarbetet.

På andra språk