Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hjultillverkaren Mannerin Konepaja i Hangö har ny ägare – tanken är att stärka marknadsställningen globalt

Transporthjul tillverkade av Mannerin konepaja i hangö
Bildtext Mannerin konepaja har i dag 46 anställda och samtliga anställda fortsätter som gamla arbetstagare.
Bild: YLE/ Helena Rosenblad

Den här veckan har familjeföretaget Mannerin konepaja fått en ny ägare i amerikanska Colson Group. Bolaget är marknadsledande i världen på hjul och hjulprodukter.

– Colson group har ju en global närvaro, men i Europa finns ganska få produktionsanläggningar. Tanken är att Manner blir en global centralaktör för det segmentet inom rehabiliterings- och sjukvårdsprodukter.

Det berättar Mannerin konepajas vd Jukka Immonen.

Immonen fortsätter som vd efter företagsköpet, medan de nya ägarna har valt en ny styrelse.

Mannerin konepaja har i dag 46 anställda och samtliga anställda fortsätter som gamla arbetstagare. Immonen kan i nuläget inte säga om nyanställningar är aktuella, men den uttalade tanken är att öka produktionsvolymerna. Tyngdpunkten kommer i framtiden att ligga på produkter av plast.

– Som vd är jag nöjd över att det 130-åriga familjeföretaget fått en ägare med bredare axlar som kan fortsätta med den verksamhet vi är bra på.

Colson Group har en omsättning på 300 miljoner amerikanska dollar och har 25 anläggningar i 15 länder.

Mannerin konepaja är ett av Hangös äldsta företag där familjen haft en stark närvaro ända sedan Juho Manner startade företaget år 1890. Fabriken har funnits på Långgatan i Hangö sedan 1922 och det i början av 1930-talet som man började tillverka transporthjul.

Diskussion om artikeln