Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bloomberg: Turkiet kan vara redo att godkänna Finlands Natoansökan senast i mars, kanske utan Sverige

Uppdaterad 03.02.2023 16:36.
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan framför tre stora turkiska flaggor.
Bild: Adem Altan / AFP

Nyhetsbyrån Bloomberg erfar att Turkiet är på väg att fatta beslut om att ratificera Finlands Natoansökan senast i mars – eventuellt utan Sverige.

President Recep Tayyip Erdoğan är nära slutsatsen att Finland har gjort tillräckligt för att lösa säkerhetsproblem för att Turkiet skulle kunna ratificera Finlands medlemskap, uppger anonyma källor för Bloomberg.

Enligt källorna kan beskedet om ratificering av Finlands medlemskap komma innan det turkiska parlamentet i mitten av mars inleder en paus inför valet som hålls i maj.

Finland och Sverige ansökte om Natomedlemskap tillsammans och har flera gånger upprepat att de är tillsammans i ansökningsprocessen.

En manifestation där en docka föreställande Erdoğan hängde upp och ned utanför stadshuset i Stockholm för några veckor sedan väckte ilska i Turkiet. Också koranbränningen utanför Turkiets ambassad cirka en vecka senare väckte reaktioner i Turkiet.

President Erdoğan sa nyligen att Turkiet kommer att säga nej till svenskt Natomedlemskap så länge Sverige tillåter att man bränner koraner.

Därför måste Finland vara redo att gå med i Nato utan Sverige

16:23