Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Västerländska konsumtionsvaror försvann inte från hyllorna i Ryssland

En man i Moskva ser på amerikansk elektronik i ett  köpcentrum.
Bild: Vlad Karkov / AOP

I Ryssland har kriget och sanktionerna inte påverkat utbudet av konsumtionsvaror lika mycket som många prognoser förutspått. Lyxvaror och teknologi har delvis försvunnit, men i övrigt är läget inte katastrofalt för den ryska konsumenten.

Den privata konsumtionen i Ryssland minskade i fjol med blygsamma fem procent, medan hela detaljhandeln gick ned med tio procent. Nedgången är inte dramatisk och mycket är sig likt på den ryska marknaden för konsumtionsvaror.

- Ryska hushåll kan köpa nästan lika mycket som före anfallskriget i Ukraina bröt ut, säger specialforskare Vesa Korhonen på Finlands Bank. Däremot täcks till exempel lyxvaror av de västerländska sanktionerna, likaså varor för så kallade dubbla användningsområden.

De varorna är främst olika slags teknologi, som även kan utnyttjas av den ryska armén. Ryssland har ändå lyckats importera en del av de här varorna tack vare en så kallad parallell import. Det är ett system där den ryska regeringen godkänt en grå import från ett tredje land där Moskva struntar i den utländska tillverkarens licenskrav.

Bönor av märket Bonduelle i en affär, med rysk texter.
Bild: Lehtikuva

Nya lösningar gav resultat

Den ryska detaljhandeln hittade ganska snabbt nya logistikvägar efter att Ryssland anföll Ukraina. I dagens läge importeras många västerländska konsumtionsvaror via Armenien och Kazakstan. Det har lett till att priserna fördubblats och att de flesta ryska konsumenter istället väljer billigare alternativ tillverkade i Ryssland eller Kina.

Många produkter försvann från hyllorna i takt med att västerländska bolag lämnade landet i protest mot Rysslands anfallskrig. Men företagen övergav inte Ryssland i lika hög grad som många kanske tror.

Västerländska företag kvar i Ryssland

En undersökning av det schweiziska universitetet St. Gallen i december visade att endast nio procent av de västerländska företagen övergett den ryska marknaden. Amerikanska och finska bolag har varit de mest aktiva att dra sig bort. Det samma kan man inte säga om tyska, franska och italienska företag.

- I praktiken är det inte lätt att lämna den ryska marknaden, säger Korhonen på Finlands Bank. Det finns mycket byråkrati att klara av, dessutom måste företaget vara villigt att sälja ut sina tillgångar till ett billigt pris.

Enligt Korhonen håller omkring hälften av de västerländska bolagen en låg profil i den här frågan av den enkla orsaken att de försöker hålla sig kvar på den ryska marknaden.