Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bloomberg: Amerikanska myndigheter försökte hemlighålla kinesisk spionballong – har nu hittat en till

Uppdaterad 04.02.2023 11:06.
En lite suddig bild på en rund, vit ballong mot mörkblå himmel.
Bild: AFP

På fredagen flög en kinesisk spionballong över strategiska platser i norra USA. Nu har en till ballong upptäckts. Den här gången har den svävat över Latinamerika.

Det rapporterar det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon. Vilket lands luftrum den andra ballongen befinner sig i är oklart, men enligt ABC News har det kommit rapporter om att den rör sig över Colombia och Venezuela.

Kina har ännu inte kommenterat uppgifterna om den nyupptäckta ballongen. De kinesiska myndigheterna har sagt att den första ballongen används för civila ändamål, och har bett om ursäkt att vinden fört den dit av misstag.

Enligt Bloomberg har amerikanska myndigheter känt till ballongen redan innan nyhetsrapporteringen börjat. Men eftersom USA:s utrikesminister Anthony Blinken skulle till Kina för att träffa landets ledare Xi Jinping har myndigheterna försökt hålla saken hemlig.

På fredagen har Blinken meddelat att han ställer in resan.

En lite suddig bild på en rund, vit ballong mot mörkblå himmel.

Kinesisk spionballong flyger över USA – Blinken inhiberar planerad resa till Kina

Inte första gången som kinesisk övervakning registreras.

Experter: Mystisk spionagetaktik

Försvarsmakten i USA har beslutat sig för att inte skjuta ned ballongen i sitt luftrum av säkerhetsskäl. Enligt Bloomberg ska president Joe Biden ha velat skjuta ned den, men fått stött på motstånd av sina rådgivare eftersom det kunde skada civila.

Enligt Pentagon färdas ballongen på en höjd långt över kommersiell flygtrafik och utgör därför varken ett militärt eller fysiskt hot.

Enligt nyhetsbyrån AFP säger myndigheterna i Beijing att amerikanska medier och politiker använder händelsen som en möjlighet att smutskasta Kina.

Kinas toppdiplomat Wang Yi har enligt kinesiska medier kallat incidenten en olyckshändelse och manar till att undvika spekulationer och felbedömningar.

Enligt experter är ballongmanövern en mer aggressiv, och mystisk, spionagetaktik än satelliterna de vanligtvis använder.

En sakkunnig från tankesmedjan Marathon Initiative säger till nyhetsbyrån AFP att ballongen kan ha använt långt utvecklad artificiell intelligens för att styra sig.

Framsteg inom AI har till exempel gjort det möjligt för en ballong att läsa av förändringar i luften omkring den och genom att ändra på sin flyghöjd söka sig i önskad riktning.

Både Kina och USA har spionerat på varandra ovanifrån i flera årtionden.

Källor: AFP, South China Morning Post, Reuters, The Guardian, Fox News, Bloomberg, Omni, The Independent, ABC News

Artiklen uppdaterades 4.2.2023 klockan 9.01 med Bloombergs uppgifter och klockan 11.06 med mera information. Artikeln rättades klockan 9.19: Den andra ballongen svävar ännu ovanför Latinamerika. 12.56 Uppgiften om att ballongen kan ha använt AI för att navigera lades till.