Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kloakarbetare i Rom har hittat ovanlig staty av romersk kejsare

En vit kvinna med mörkt hår, glasögon och blå plasthandskar rengör en antik marmorstaty med en pensel.
Bildtext Statyn ska rengöras innan allmänheten får se den på utställning.
Bild: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

I Rom har kloakarbetare hittat en antik staty av en romersk kejsare som poserar som Hercules, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Statyn i naturlig storlek har upptäckts under kloakrenoveringar nära Via Appia Antica, romarrikets viktigaste väg och en av världens första stenbelagda sådana.

Statyns ansikte blev synligt då en bulldozer rev gamla rör som behöver förnyas. En arkeolog på plats avbröt genast restaureringsarbetet.

Skulpturen är gjord av marmor. Den avbildar kejsaren klädd i lejonskinn och poserande med en klubba, vilket är den antika hjälten Herkules kännetecken.

Statyn skadades i upptäckten, men ska nu rengöras och repareras innan allmänheten får se den på utställning.

En marmorstaty ligger på en lastpall.
Bildtext Statyn skadades i upptäckten, men de flesta delar finns kvar och ska sättas samman.
Bild: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Liknar kejsare Decius

Experter tror att statyn härstammar från 200-talet eftersom mannen har rynkor i pannan, vilket är typiskt för den tiden.

Den liknar också kejsare Decius, som härskade över Romarriket år 249–251. Han var den första romerska kejsaren som dog i strid, då han krigade mot goter i dagens Bulgarien. Decius var också den första kejsaren som förföljde kristna.

Det är rätt ovanligt att hitta föremål som avbildar kejsaren som Hercules.

Det är inte lika ovanligt att de moderna romarna stöter på arkeologiska fynd då de gräver upp parker eller gator eftersom staden har en så rik historia. För några år sedan fick Rom justera sina planer kring en ny metrolinje efter att arbetarna bland annat stött på ett två millennier gammal hus rum med 14 rum, golvvärme och innergård.

Källa: Reuters