Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SDP tar strid mot ”högerns alternativlöshet” – lösningen på budgetunderskottet är högre sysselsättning

Från 2023
Uppdaterad 04.02.2023 18:41.
Sanna Marin, SDP
Bildtext SDP för fram satsningar på utbildning, satsningar på sysselsättningen och som partiet uttrycker det ”fördomsfria sparåtgärder”. På bilden partiordförande Sanna Marin.
Bild: Silja Viitala / Yle

Socialdemokraterna tar i sin valkampanj strid mot det de kallar högerns och arbetsgivarorganisationernas alternativlöshet. Partiet vänder sig mot påståendena om att den enda möjligheten är nedskärningar.

SDP för fram satsningar på utbildning, satsningar på sysselsättningen och som partiet uttrycker det ”fördomsfria sparåtgärder”. Det sistnämnda kan handla om att ta hand om arbetstagarnas hälsa bättre än i dag.

”Alternativen är en SDP-ledd eller en blåsvart regering”

Partisekreteraren Antton Rönnholm slog snabbt fast SDP:s mål. SDP ska leda också nästa regering.

– Alternativen är en regering ledd av SDP eller en blåsvart regering, sa Rönnholm.

Finländskt knowhow ska finansiera den nordiska välfärdsstaten

Sanna Marin, partiordförande (SDP)

Huvudalternativen är klara, men socialdemokraterna håller dörren öppen för ett regeringssamarebte med Samlingspartiet.

– Det är väljarna som bestämmer och sen förhandlar vi. Klart vi är beredda att samarbeta med Samlingspartiet, sammanfattar Antton Rönnholm.

Partiordförande Sanna Marin konstaterade att det nu inte är läge att bromsa in utan att vi nu måste gasa. Den största skulden är inte budgetunderskottet utan miljö- och klimatskulden.

– Om vi inte stoppar klimatförändringen har mänskligheten ingen framtid, sa Sanna Marin.

För SDP är det tillväxten som är lösningen. Tillväxten får vi enligt Socialdemokraterna genom satsningar på utbildning och forskning.

– Finländskt knowhow ska finansiera den nordiska välfärdsstaten, sammanfattade partiordförande Sanna Marin.

”En sysselsättningsgrad på 80 procent är realistisk - men ett årtal kan ingen ge”

Det här är inte nya tankar, utan de har redan presenterats i SDP:s så kallade åtgärdsprogram som utgår ifrån att den offentliga ekonomin måste stärkas med mellan 3,5 och 6 miljarder euro under följande regeringsperiod.

Klart vi är beredda att samarbeta med Samlingspartiet

Antton Rönnholm, partisekreterare (SDP)

SDP föreslog i åtgärdsprogrammet bland annat skärpt arvsskatt och skatt på olika placeringsinstrument. Genom skärpta skatter och olika reformer räknar SDP med att öka statens intäkter med knappt två miljarder euro.

SDP vill fortsätta att höja sysselsättningsgraden mot 80 procent och det är en realistisk målsättning, anser partisekreteraren Antton Rönnholm.

– Vi räknar med att komma till 77,5 procent under den kommande regeringsperioden - och resten beror på världsdekonomin. Ett årtal kan ingen ge, säger Rönnholm.

Partiet räknar med att landets offentliga ekonomi då skulle stärkas med omkring tre miljarder euro och det skulle minska behovet av nedskärningar.

SDP startade sin valkampanj i Helsingfors i dag.