Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fransk webbplats avslöjar ny information om gripandet av mannen misstänkt för Vastaamoläckan

Utpressningsmeddelanden på Tor-nätverket.
Bildtext Vastaamoklienternas uppgifter publicerades bland annat i det anonyma Tor-nätverket. Intrånget uppdagades i oktober 2020.
Bild: Silja Viitala / Yle

Den franska nyhetssajten Actu.fr rapporterar att en finsk misstänkt cyberkriminell som är internationellt efterlyst gripits i Frankrike på fredagen. Det rör sig sannolikt om Julius Kivimäki, huvudmisstänkt för Vastaamoläckan.

Polisen grep mannen då de utredde ett misstänkt fall av våld i hemmet i kommunen Courbevoie, nära Paris.

Actu.fr nämner inte gärningsmannen vid namn i sin artikel, men säger att den gripna mannen har visat sig vara en efterlyst finländare.

På fredagen berättade centralkriminalpolisen att Julius Kivimäki, som är en finländsk hacker misstänkt för Vastaamoläckan, gripits i Frankrike. Kivimäki är född 1997 och använder just nu sitt mellannamn Aleksanteri.

Kivimäki misstänks för bland annat grovt dataintrång, försök till grov utpressning och grov spridning av information som kränker privatlivet. Han har varit efterlyst av polisen sedan oktober 2022.

Det var åren 2018 och 2019 som det finländska psykoterapicentret Vastaamo blev utsatt för dataintrång. Klienters uppgifter stals och en del klienter blev föremål för utpressning.

Enligt den franska webbplatsen greps mannen av en slump efter att en kvinna hade anmält våld i hemmet till polisen klockan sju på morgonen.

Ilta-Sanomat var först ute med nyheten.