Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargas Gaming Community försöker komma ur coronasvackan: ”Många yngre spelare har aldrig fått uppleva LAN-gemenskapen”

Jesper Gustafsson sitter framför en dator och spelar.
Bildtext Jesper Gustafsson i Pargas Gaming Communitys studio.
Bild: Arash Matin / Yle

Under coronaåren slopades LAN-evenemangen och spelgemenskapen flyttades online. Pargas Gaming Community hoppas ändå kunna återuppliva de fysiska träffarna.

Också spelvärlden har fått känna på coronatidens utmaningar och föreningen Pargas Gaming Community kämpar nu med att väcka liv i verksamheten igen efter coronaåren. Mycket av verksamheten har flyttat online och de fysiska träffarna har inte kommit igång ordentligt.

- Under coronan ökade streamningen jättemycket. Det var flera andra föreningar som inte hade kunskapen som behövs för att streama så vi hjälpte dem, säger Jesper Gustafsson, styrelsemedlem i PGC.

PGC var bra på att ordna onlineevenemang till en början, men mot slutet dog det ut.

- Vi blev alla lite slöa.

Hoppas på fler LAN i år

De fysiska träffarna, främst LAN, är inte lika saknade som tidigare i spelvärlden. Föreningen har en åldersgräns på 13 år på LAN och de yngsta medlemmarna har aldrig fått uppleva ett LAN.

Målet är nu att komma ur ”coronasvackan” som präglat föreningen de senaste åren. Gustafsson säger att han hoppas att LAN ska få ett uppsving igen så att man ska få känna gemenskapen som ett LAN innebär.

- Visst kan man spela tillsammans också online, men när man sitter tillsammans nära varandra blir det annorlunda. Gemenskapen är annorlunda. Jag gillar det och hoppas att de unga ska få uppleva det.

PGC vill framför allt återuppliva ÅboLANd som är föreningens största LAN som ordnas på Kimitoön.

Jesper Gustafsson om LAN - Spela upp på Arenan

Kompisgäng blev förening med över 100 medlemmar

Pargas Gaming Community började som ett litet kompisgäng som samlades för att ordna LAN. I något skede blev det så stort så de beslöt sig för att bilda en förening. PGC grundades 2014 och har idag cirka 120 medlemmar.

- Medelåldern i vår förening är lite på den högre sidan inom spelvärlden. Vi som sitter i styrelsen är långt över 30 år.

Enligt Gustafsson är det svårt att aktivera ungdomar eftersom de inte rör sig på samma kanaler och nödvändigtivs spelar samma spel. Inom PGC spelar föreningens medlemmar främst Counter-Strike: Global Offensive, Rocket League och Trackmania.

- Vi i PGC är alla CS-spelare. Vi har fastnat i det träsket och håller fast vid det gamla.

En datorskärm där man kan se spelet Counter-Strike:go. Karaktären spelaren spelar med är beväpnad med kniv, i bild syns också hans lagkamrat som är beväpnad med ett skjutvapen.
Bildtext Medlemmarna i PGC spelar främst Counter-Strike.

Spelvärlden har tidvis fått kritik för att vara misogyn och könsdiskriminerande. Gustafsson betonar att PGC är för alla spelare.

- Vi ser inte på om det är han, hon eller hen. Vi har aktiva kvinnliga deltagare i våra turneringar och på våra LAN. Det är förstås en mindre grupp, men de finns och är välkomna.

12 timmars dagar i studion

PGC:s verksamhet fokuserar just nu främst på streamning av turneringar. Föreningen har en egen studio i Pargas där de samlat allt utrustning för att sköta streamarna.

- Det här är något som sakta vuxit fram. Det började med att vi hade en liten studio i vardagsrummet hos ordförande. Det blev lite trångt så vi hittade det här stället och byggde upp vår egen studio.

Det är dyrare att bada bastu än att hålla studion igång

Jesper Gustafsson

Under en turnering blir det många timmar i studion. En turnering med 16 deltagare kan ta ungefär 12 timmar, konstaterar Gustafsson.

- Vi har två kommentatorer och två som sitter bakom styrspakarna och så administrerar vi turneringarna. Vi försöker få in så många matcher som möjligt så att alla som deltar i turneringen får en stund bild på tv:n.

Jesper Gustafsson sitter och spelar på en dator.
Bild: Arash Matin / Yle

Stigande elpriser har inte minskat på speltimmarna

PGC har inga anställda och alla uppgifter i föreningen utförs på frivillig basis, utan betalning. Finansieringen sköts därför delvis genom sponsorer samt genom pengar föreningen får för att sköta en del evenemang.

– Vi har byggt upp det här under flera års tid.

De ökade elkostnaderna den här vintern märks givetvis också för PGC. Men de har inte orsakat problem för föreningen.

- Det är dyrare att bada bastu än att hålla studion igång. Det är inte så farligt ännu. Men vi har sänkt värmen i studion.

Men ni har inte begränsat spelandet?

- Absolut inte.