Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Krista Pärmäkoski bjöd på lovande formbesked – häftig fajt om VM-biljetterna sög musten ur finländarna: ”Insatserna var höga”

Krista Pärmäkoski i farten.
Bildtext Krista Pärmäkoski fixade en topp 10-placering i Toblach.
Bild: STELLA Pictures / Splash News / All Over Press

En sista chans att visa upp sig på 10 kilometer skejt – då var det bara en ur trion Eveliina Piippo, Jasmi Joensuu och Anne Kyllönen som var nöjd med sin insats. Nöjdast av alla var ändå Krista Pärmäkoski.

Det har minsann funnits frågetecken kring Krista Pärmäkoski den senaste tiden.

Formen har inte infunnit sig i världscupen – tvärtom har Pärmäkoski till och med tvingats lämna återbud i vissa tävlingar då kroppen inte reagerat som önskat.

Med tanke på att det fortfarande återstår knappt tre veckor till skid-VM i Planica var dagens 10 kilometer fritt ingalunda en avgörande fingervisning på hur högt man ska skruva medaljförväntningarna, men Pärmäkoski levererade ändå.

Pärmäkoski var snabbast av alla finländare i tävlingen och slutade nia – 47,3 sekunder långsammare än Ebba Andersson som tog sin tredje raka seger i världscupen.

– Det fanns inga superkrafter på slutet, men jag hade inte heller någon rygg att ta sikte på. Jag försökte starta långsamt och blev överraskad av hur stora avstånden blev. Men det var en utmanande tävling både på grund av vädret och själva banupplägget. Man fick leka konstnär, förklarar hon i Yles tv-intervju efteråt.

– Det viktigaste är att formen känns mycket bättre nu, tillägger hon.

Niskanen undvek katastrof ...

Kerttu Niskanen är framför allt medaljkandidat på den klassiska tremilen. Hon sa också före tävlingshelgen i italienska Toblach att hon närmast var ute efter ”bra feelis” i spåret.

Det kunde Niskanen säga att hon fick efter en tolfteplats i lördagens tävling.

– Jag hade kanske önskat mig ett snäpp bättre resultat, men jag ska inte hänga läpp. Det här är inte någon katastrof, konstaterar Niskanen avslappnat.

Ifall allt går som väntat under de kommande uppladdningsveckorna är Pärmäkoski och Niskanen givna i den finska kvartetten som kör sträckan också i Planica.

Det innebär i klarspråk att det finns två biljetter kvar att ta, tre av de hetaste kandidaterna var också med i tävlingen på lördagen: Eveliina Piippo, Jasmi Joensuu och Anne Kyllönen.

... Piippo bäst av resten

Av dem var Piippo starkast. Den tidigare IK Kronan- och IF Åsarna-åkaren fixade en 24:e plats med en ”seg” insats, som hon själv kallar den.

– Inget nytt under den italienska solen i jämförelse med hur det var i Frankrike förra helgen. Mitt andra varv fungerade bra, jag hade varit i pisset om vi bara kört fem kilometer.

På frågan om vad tävlingen kunde innebära för en eventuell VM-biljett:

– Jag kunde köra avslappnat. Jag är inte värst orolig för min plats i VM-truppen.

Eveliina Piippo.
Bildtext Eveliina Piippo ser ut att ta en plats i VM.
Bild: IMAGO/motivio/ All Over Press

Jasmi Joensuu är inte lika avslappnad. Hon sa redan före lördagens tävling att hon ”tvingas” ställa upp. Det var ett ordval hon medgav att hon ångrade efter lördagens 31:a plats.

– Det var inte riktigt det jag menade. Men insatserna var höga. Jag tog, kanske därför, i för hårt i början och kroknade sen på det andra varvet. Det är i och för sig ganska typiskt för mig på den här sträckan, säger Joensuu.

Anne Kyllönen blev i sin tur sämsta finländare i tävlingen på en 42:a plats. Emmi Lämsä slutade 37:a och slog Kyllönen med tio sekunder.

– Det har varit svårt ända sedan FM-helgen i Tammerfors. Otroligt dålig tajmning med tanke på VM. Jag måste snacka med både läkare och tränarna för att komma fram till hur vi går vidare nu. Jag kommer inte upp till min egen nivå om det inte är sprint, säger Kyllönen.

Vem kör stafetten?

Världscupshelgen avslutas med stafetter på söndag. Det står fortfarande oklart hur Finlands lag kommer att se ut i VM-genrepet, berättar damlandslagets ansvarige tränare Jussi Piirainen till Yle efter tävlingen.

Och åkarnas åkiver:

– Jag kör gärna en klassisk sträcka, säger Krista Pärmäkoski.

– Vi får se, säger Kerttu Niskanen.

Och de som inte är givna i VM-laget?

– Jag hade ställt in mig på att köra två tävlingar här. Nu har jag redan gjort det. Så får se, säger Jasmi Joensuu.

– Min form räcker absolut till för det, men vi får se om tränarna litar på mig, konstaterar Eveliina Piippo.

Världscupen på skidor, 10 km, fristil:

1. Ebba Andersson, SWE 23.24,7
2. Jessie Diggins, USA + 13,3
3. Ingvild Flugstad Østberg, NOR + 33,2
4. Nadine Fähndrich, SUI + 37,3
5. Rosie Brennan, USA + 39,0
6. Delphine Claudel, FRA + 41,1
9. Krista Pärmäkoski, FIN + 47,3

12. Kerttu Niskanen, FIN + 54,1
24. Eveliina Piippo, FIN + 1.24,0
31. Jasmi Joensuu, FIN + 1.44,0
37. Emmi Lämsä, FIN + 2.10,8
42. Anne Kyllönen, FIN + 2.20,8

Diskussion om artikeln