Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nervös Hyvärinen var stark bakom en norsk armada – Niskanen om VM-start i fristil: ”Intresserad av att vinna, det är inte möjligt på den här distansen”

Iivo Niskanen blir intervjuad.
Bildtext Iivo Niskanen satsar på femmilen i VM.
Bild: All Over Press

Efter den sista individuella tävlingen inför VM ser Iivo Niskanen ingen större mening med att köra intervallstarten i VM. Frågan är om det öppnar för att JVM-guldmedaljören Niko Anttola får en VM-plats.

Om knappa tre veckor startar vinterns skid-VM i Planica. Finlands starkaste kort i herrarnas distanslopp ser ut att närma sig allt bättre form då säsongens höjdpunkt närmar sig.

I dagens fristilslopp i Toblach fick Iivo Niskanen och Perttu Hyvärinen nya kvitton på att VM-formen är på ingång. Båda två fördelade sina krafter klokt och efter tio körda kilometer var duon bland de tolv främsta.

Dagens finländska utropstecken var Hyvärinen. Han följde upp förra helgens stabila insatser i Les Rousses med att bli elva i dag. I en resultatlista som var färgad av norska flaggor var Hyvärinen tredje bäst av de övriga.

– Det är kul när det lossnar. Men jag måste medge att jag aldrig har varit så här nervös tidigare. Jag visste att jag hade chanser till en bra placering. Placeringen blev ju också rätt bra, men man vill alltid ha mer, säger Hyvärinen till Yle.

Perttu Hyvärinen.
Bildtext Perttu Hyvärinen har hittat formen lagom till VM.
Bild: Tomi Hänninen - Chilipictures

Niskanen lyfte i sin tur rejält i resultatlistan under andra varvet – från en 25:e plats till att sist och slutligen bli tolva i tävlingen.

– Jag startade försiktigt, men avslutningen bra rätt bra. Men faktum är att jag inte riktigt har det som behövs i fristil, säger Niskanen till Yle.

”Inget fel på orken”

Niskanen tog säsongens första pallplats förra helgen i den klassiska masstarten, men i fristil körde han in i ett staket. Då fick han en smäll och han har fortfarande känning i benet.

– Jag måste jobba med att aktivera musklerna, men det går åt rätt håll.

– Det där sista saknas formmässigt, men det är åtminstone inget fel på orken.

Hyvärinen har liknande besked till skidvänner i sofforna.

– Det finns ingen orsak till oro. Jag är lugn och alla andra borde vara det också.

Anttola till VM?

Frågan är om dagens tävling öppnade dörren till VM för Finlands färska juniorvärldsmästare Niko Anttola. Han tog hem fristilsloppet i JVM tidigare i veckan – och under lördagen kom besked från Toblach som kan bana väg för det stora löftet.

Först och främst: Väldigt lite talar för att Iivo Niskanen kör intervallstarten i fristil i VM.

– Jag vet inte. Jag är intresserad av att vinna och det är inte riktigt möjligt på den här distansen för mig.

Det mesta talar för att Niskanen siktar in sig på skiathlonen, stafetten och den klassiska femmilen i Planica.

Niko Anttola hiihtämässä kilpaa Rukan maailmancupissa marraskuussa 2022.
Bildtext Niko Anttola imponerade i JVM.
Bild: Lehtikuva

Dessutom visade ingen av de övriga finländarna någon vidare form i Toblach. Bakom Hyvärinen och Niskanen fick man scrolla länge i resultatlistan för att hitta en finländsk flagga.

Remi Lindholm saknades i Toblach, men exempelvis var Arsi Ruuskanen och Markus Vuorela utanför topp 40.

– Jag fick inte ut det jag ville. En av de sämsta tävlingarna under det här året. Ett frågetecken varför det gick så här, säger Ruuskanen.

Segraren: ”Kör inte det här på VM”

Det var väntat att Norge skulle dominera herrarnas distanslopp. De sju första i tävlingen kom från Norge med Pål Golberg, Simen Hegstad Krüger och Johannes Høsflot Klæbo på pallen.

Man avundas inte den norska lagledningen inför uttagningarna i VM. Och dagens segrare utesluter sig själv från en plats i intervallstarten.

– Jag står fast vid att jag inte ska köra den här distansen. I dag var förhållandena på min sida. I VM är det tuffa förutsättningar och då tycker jag att andra är bättre än jag, säger han till NRK.

Norge har fem platser på distansen i och med att Hans Christer Holund är regerande mästare.

Världscupen på skidor

10 km, fristil, herrar:
1. Pål Golberg, NOR 20.46,4
2. Simen Hegstad Krüger, NOR + 0,3
3. Johannes Høsflot Klæbo, NOR + 2,8
4. Harald Østberg Amundsen, NOR + 5,2
5. Didrik Tønseth, NOR +12,1
6. Hans Christer Holund, NOR + 16,4
---
11. Perttu Hyvärinen, FIN + 26,4
12. Iivo Niskanen, FIN + 27,2
43. Arsi Ruuskanen, FIN + 1.20,7
49. Markus Vuorela, FIN + 1.29,1
52. Lauri Lepistö, FIN + 1.39,2
59. Juuso Haarala, FIN + 2.01,0

Diskussion om artikeln