Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Här är Bobi – den äldsta hunden någonsin

30-åriga Bobi är världens äldsta hund - Spela upp på Arenan

Lantliv, god mat och inget koppel är hemligheten bakom Bobis höga ålder. Nu är han med i Guinness rekordbok.

När Bobi, en renrasig Rafeiro de Alentejo, firade sin trettioårsdag i fjol visste Leonel Costa att hans hund var äldst – någonsin.

Det tidigare rekordet i hundålder var redan nästan ett sekel gammalt, och innehades av en australiensisk vallhund som dog år 1939, 29 år och fem månader gammal.

Costa tog kontakt med Guinness rekordbok och nu, ett år senare, är Bobi officiellt den äldsta hunden som någonsin registrerats.

Och Bobi lever än. I dag, den fjärde februari, är han 30 år och 269 dagar gammal.

Guinness World Records-intyget som den 30-åriga hunden Bobi erhöll för att vara den äldsta hunden någonsin.
Bildtext Bobis rekordcertifikat.
Bild: Reuters (skärmdump)

– Det är en känsla av stolthet som inte går att förklara, säger Leonel Costa, som själv är 38, till nyhetsbyrån Reuters.

När hans hund föddes i den lilla byn Conqueiros i mellersta Portugal den 11 maj 1992 var Costa åtta år gammal.

Det nya världsrekordet gör att chihuahuan Spike från Ohio i USA får stiga åt sidan med svansen mellan benen. Det är nämligen bara ett par månader sedan Guinness rekordbok gav honom titeln ”Världens äldsta levande hund”, rapporterar CNN. Jämfört med Bobi är Spike ändå bara barnet med sina 23 år.

Gömdes för att inte bli begraven

Leonel Costas familj hade många djur och lite pengar, och hans pappa som var jägare brukade begrava hundvalparna. Hans föräldrar gick mycket riktigt och hämtade hundkorgen då valparna var en dag gamla, och deras mamma Gira var borta.

Men Gira fortsatte att gå till uthuset där korgen hade stått trots att valparna var försvunna. När Leonel Costa följde efter henne hittade han Bobi i en hög med ved.

Costa höll honom gömd tills han hade öppnat ögonen.

– Vi visste att när han hade öppnat ögonen skulle mina föräldrar inte längre kunna begrava honom, säger Costa.

Hundar av rasen Rafeiro de Alentejo blir i vanliga fall mellan 12 och 14 år gamla. Hur Bobi har levt mer än dubbelt så länge förklarar Costa med det lugna livet på landet, att han aldrig varit kopplad och att han alltid ätit samma mat som människor.

– Förstås har vår kärlek och tillgivenhet genom hela hans liv också hjälpt, säger Costa.

Källa: Reuters, The Guardian, CNN