Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kan Finland skriva tennishistoria på söndag? Ovisst DC-läge efter lördagens singlar – Ruusuvuori satte tonen direkt: ”Min bästa match i år”

Emil Ruusuvuori firar i Davis Cup.
Bildtext Finlands bästa tennisspelare Emil Ruusuvuori spelade starkt.
Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Finland var nära drömläge i playoffmatchen mot Argentina, men 2–0-ledningen försvann då Otto Virtanen förlorade knappt. På söndag kan Finland skriva Davis Cup-historia och avancera till slutspelet.

Femte gången gillt?

Åtminstone är allt öppet inför söndagens avgörande i Davis Cup-mötet mellan Finland och Argentina. De två landslagen gör upp om en plats i höstens DC-slutspel – och efter lördagens två singlar är det likaläge i Esbo.

Det var nära att Finland skrällartat skulle ha tagit med sig en 2–0-ledning, men 181-rankade Otto Virtanen tvingades till slut ge sig mot Argentinas etta Francisco Cerundolo.

Virtanen slog ur underläge mot Cerundolo (31:a i världen) och han förlorade också det första setet med 3–6. Det andra setet gick i finsk favör med samma siffror och det tredje setet svängde fram och tillbaka.

Otto Virtanen slår tennisboll.
Bildtext Otto Virtanen gjorde sitt yttersta, men fick ge sig.
Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Virtanen kom tillbaka efter att ha tappat serven, men efter drygt två timmars spel vann Cerundolo det avgörande tiebreaket.

– Jag sa redan efter första setet att jag är bra med i matchen. Sen lade jag i en ny växel. Det betyder mycket att jag kan utmana en så här bra spelare, men målet var ju seger, säger Virtanen till Yle.

Cerundolo, som fick sitt genombrott på ATP-touren i fjol då han bland annat slog norska stjärnan Casper Ruud, var imponerad av Virtanen.

– Davis Cup är något annat än ATP-touren. Han slog bollen väldigt hårt och jag kunde inte göra så mycket, säger argentinaren.

Publikrekord för landslaget

Finland har förlorat fyra gånger i det här skedet i Davis Cup tidigare – senast för ett år sedan mot Belgien.

Även då var Emil Ruusuvuori den finska galjonsfiguren. Nu inledde han med att slå Pedro Cachin med 2–0 i set.

– Jag är väldigt nöjd. Helt klart min bästa match i år, säger Ruusuvuori.

Ruusuvuoris seger fick fart på hemmapubliken. Enligt tennisförbundet var det över 5000 åskådare på plats, nytt publikrekord för tennislandslaget.

43-rankade Ruusuvuori startar söndagen med att spela dubbel tillsammans med Harri Heliövaara. Där behöver Finland en seger för att det historiska avancemanget till DC-slutspelet ska kännas riktigt nära.

– Jag är väldigt stolt över hur våra spelare presterade. Emil var väldigt stabil rakt igenom. Otto behövde lite tid för att få i gång motorn, men han lyfte sig väldigt bra. Sist och slutligen var vi ett par bollar från en 2–0-ledning i matcher, säger Finlands Davis Cup-kapten Jarkko Nieminen.

Yle sänder den andra dagen från Davis Cup-matchen Finland–Argentina direkt på Arenan. Sändningen startar klockan 12.55.

Davis Cup

Playoff till slutspelet:

Emil Ruusuvuori–Pedro Cachin 2–0 (7–5, 6–3)

Otto Virtanen–Francisco Cerundolo 1–2 (3–6, 6–3, 6–7 (3–7)

Diskussion om artikeln