Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA sköt ner den misstänkta kinesiska spionballongen – Kina har uttryckt sitt djupa missnöje

Uppdaterad 05.02.2023 16:26.

USA har skjutit ner den mystiska ballongen som rört sig över landet de senaste dagarna. Enligt USA var det fråga om en kinesisk spionballong, men Kina beskyller nu USA för att ha överreagerat och för att ha brutit mot internationell praxis.

Ballongen sköts ner då den kom ut över Atlanten utanför delstaten South Carolina i lördags. Nu försöker USA bärga så mycket av ballongvraket som möjligt för att undersöka det.

Också USA:s försvarsministerium Pentagon och president Joe Biden har bekräftat att amerikanska stridsflyg sköt ner ballongen, bara några timmar efter att Biden hade sagt att man ”kommer att ta hand om den”.

Kina har uttryckt sitt djupa missnöje med USA:s beslut att skjuta ner ballongen och säger sig vara redo att svara med tilläggsåtgärder.

Enligt ett utlåtande från det kinesiska utrikesministeriet har USA överreagerat och på allvarligt sätt brutit mot internationell praxis.

Kina säger sig ha varit tydligt i sin begäran till USA om att behandla det hela på tillbörligt sätt, lugnt och professionellt.

USA hade stängt flygfält

Luftfartsmyndigheter i USA stängde tidigare tre flygfält i landets östra delar, och begränsade civila flygningar längs kusten. Enligt myndigheterna var orsaken ”den nationella säkerheten”.

USA:s president Joe Biden ska ha velat skjuta ner ballongen redan i tisdags, då han fick de första rapporterna om den. På Pentagons inrådan väntade man ändå för att inte riskera civila på marken.

Spion eller meteorolog?

USA hävdar att ballongen är en kinesisk spionballong. Den flög på drygt 18 kilometers höjd och var ungefär lika stor som tre skolbussar.

Ballongen har bland annat rört sig över Montana och en amerikansk militärbas för kärnvapen.

Kina manade till lugn då ballongen färdades över USA. Enligt Kina handlade det om en förlupen väderballong som tagits av vinden och som inte gick att styra.

En annan likadan ballong har upptäcktes tidigare svävande över Latinamerika. Kina har inte kommenterat den andra ballongen.

På fredagen ställde USA:s utrikesminister Antony Blinken in sitt Kinabesök på grund av ballongen.

Kinas utrikesministerium svarade att något Kinabesök av Blinken aldrig hade tillkännagetts.

”Om USA gör ett sådant uttalande är det deras ensak, och vi respekterar det” sa det kinesiska utrikesministeriet i sitt svar.

Kina anklagade också USA för att utnyttja ballongen för att smutskasta Kina.

”En medveten provokation”

En talesperson för Vita huset sade tidigare i veckan att ballongen inte är den första av sitt slag.

Experter som nyhetsbyrån Reuters har talat med säger att ballonger är en mer aggressiv, om än förbryllande, spionagetaktik än att hålla sig till satelliter och stöld av industri- och försvarshemligheter.

– På sätt och vis är det mer amatörmässigt. Har kamerorna i deras satelliter inte tillräckligt hög resolution, så de måste skicka över en ballong? säger John Bolton, Donald Trumps tidigare säkerhetsrådgivare.

Dean Cheng, senior rådgivare för Kinaprogammet vid det amerikanska fredsinstitutet U.S. Institute of Peace säger att ballongen är medvetet provokativ.

– Det här är ett sätt att testa hur motparten reagerar, inte militärt men politiskt. Vad gör de åt det? Håller de tyst om det? Om det de facto har funnits flera och det här inte är den första, så väcker det en intressant fråga. Vad hände med de tidigare? Sköt vi ner dem?

Källor: Reuters, AP, AFP

Artikeln uppdaterad med Kinas kommentar 5.2 klockan 6:07