Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Justitieminister Henriksson föll illa och tvingas ställa in arbetsresa till Afrika

Uppdaterad 05.02.2023 07:53.
Porträttbild av Anna-Maja Henriksson.
Bildtext Justitieministerns arbetsresa
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Justitieminister Anna-Maja Henrikssons (SFP) tjänsteresa till Sydafrika och Namibia i dag ställs in på grund av en fraktur i handleden samt en knäskada.

Henriksson skriver på Facebook att hon gjorde sig illa då hon ramlade omkull under en tennismatch i hemstaden Jakobstad i går.

”Allt går inte alltid som på Strömsö”, skriver Henriksson i sitt öppna inlägg och tillägger att hon nu är hemma och vänjer sig vid att ha bara en hand och ett ben att stöda på för tillfället.

I inlägget berömmer hon akutvårdarna och hela jourpersonalen för fantastisk service.

”Såväl akutvårdarna som snabbt var på plats som akuten i Jakobstad fungerade exemplariskt. Röntgen ordnades utan större dröjsmål och professionellt jobbat av såväl läkare som sjukskötare”, skriver Henriksson.

Henriksson skulle under den veckolånga resan träffa flera aktörer inom det rättsliga området och företrädare för civilsamhällesorganisationer i Sydafrika och Namibia.

Inrikes

En man använder en rulltrappa.

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Uutissuomalainen: Haavisto presidentfavorit

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) är presidentfavorit också i tidningsgruppen Uutissuomalainens presidentenkät.

35 procent av dem som svarade på enkäten kunde tänka sig att rösta på Haavisto i presidentvalet.

På andra plats kommer Utrikespolitiska institutets direktör Mika Aaltola och chefdirektören för Finlands Bank Olli Rehn, med 22 procent var.

Bland de sex populäraste presidentkandidaterna fanns också avgående statsminister Sanna Marin (SDP), tidigare statsminister Alexander Stubb (Saml.) och Vänsterförbundets ordförande Li Andersson.

Enkäten utfördes av Tietoykkönen i maj och 1 000 finländare svarade på den. Felmarginalen är 3,1 procentenheter åt båda hållen.