Finland satsade allt på de två första sträckorna – Johanna Matintalo kroknade fullständigt på den första etappens sista kilometer: ”Det här kändes inte som vanlig trötthet”
Finland var långt ifrån täten i längddamernas stafett. Ett reservbetonat Finland satsade allt på de första sträckorna, men var minuten efter då stafetten kommit halvvägs.
Finlands längddamer gick in med en framtung taktik i damstafetten. De vassaste korten fick åka först då Johanna Matintalo och Krista Pärmäkoski tog hand om de klassiska etapperna, medan Emmi Lämsä och Anne Kyllönen fick förtroendet i fristil.
Förhoppningen var att Finland skulle vara med i täten halvvägs, men så gick det verkligen inte. På den första etappen tappade Johanna Matintalo på slutet förvånansvärt mycket mark, närmare sagt 26 sekunder på den sista kilometern.
Matintalo kom till växling som sjua, 29 sekunder efter toppnationerna.
– Jag vet inte vad som hände, säger Matintalo i Yles intervju.
– Det kändes helt okej då vi kommit halvvägs. På slutet skruvades tempot upp och jag fick en märklig känsla i kroppen. Det kändes som att väggen kom emot.
Det här kändes inte som vanlig trötthet
― Johanna Matintalo
Matintalo misstänker att allt inte står rätt till. Hennes sambo Lauri Vuorinen är nämligen sjuk och är därför inte i Toblach.
– Än så länge är jag symptomfri. Det här kändes inte som vanlig trötthet. Det är svårt att säga, säger Matintalo.
Pärmäkoski fick åka ensam
På den andra etappen lyckades svenskan Ebba Andersson skaka av sig norskan Anne Kjersti Kalvå. Däremot hängde tyskan Katharina Hennig med i Anderssons tempo och därmed var det en delad ledning halvvägs.
Pärmäkoski hade inte heller sin bästa dag. Hon lyckades plocka in en placering, men förlorade klart mot toppnationerna och Finland var 56 sekunder efter i den andra växlingen.
– Jag fick åka hela sträckan ensam. Jag tog en medveten risk och gick ut i ett tufft tempo. Tidvis var det bra skidåkning. Övre kroppen orkade bättre. Då jag får i gång benen blir det bra, säger Pärmäkoski.
– Jag ville ha en tuff tävling i klassisk stil. Jag är på väg åt rätt håll. Nu var det klart vassare än för en vecka sedan. Känslan är helt okej.
Sverige tappade mark
Norge, som halkade efter på den andra etappen, åkte upp sig på den tredje. Det var Ingvild Flugstad Østberg som snabbt åkte ifatt Sverige och Tyskland. Strax efter det fick Moa Ilar svårt att hänga med – och Sverige tappade sedan en hel del.
I den tredje och sista växlingen gick Norge och Tyskland ut 32 sekunder före USA och Sverige.
Emmi Lämsä var 1 minut och 39 sekunder långsammare än toppnationerna och Finland hade 2 minuter och 35 sekunder upp till täten inför ankarsträckan.
Silje Theodorsen imponerade
På den avslutande etappen såg USA och Sverige för en stund ut att kunna åka upp Norge och Tyskland. Så blev det ändå inte då norskan Silje Theodorsen såg till att tempot var tillräckligt.
På slutet lyckades Theodorsen skaka av sig Sofie Krehl och Norge åkte i mål med 14 sekunders marginal till Tyskland.
Efter tävlingen diskades ändå det tyska laget. På ankarsträckan åkte Krehl i stället för Coletta Rydzek, vilket även överraskade tv-grafiken. Av allt att döma var det det illegala ankarbytet som resulterade i diskvafiliceringen.
Sprintspecialisten Jonna Sundling såg till att den stora förhandsfavoriten Sverige åkte i mål som trea då hon vann spurten mot Julia Kern.
Jag hade hellre åkt klassiskt
― Anne Kyllönen
Anne Kyllönen plockade in en placering då hon besegrade Norges andralag i en tajt spurtstrid och korsade mållinjen som femma. Finland var 3 minuter och 22 sekunder efter, och Kyllönen förlorade därmed med 47 sekunder på sin etapp.
Det var inte många som ville åka ankarsträckan.
– Jag fick frågan om jag kan ta den. Men hellre hade jag åkt klassiskt. Insatsen var rätt så bra. Inte den bästa, men ett steg framåt i jämförelse med i går, säger Kyllönen i Yles intervju.
Målet är VM-guld
Tränaren Jussi Piirainen lät inte särskilt orolig även om han medgav att söndagens insats var ett magplask.
– Det här gick verkligen inte som det skulle. Det gick åt skogen direkt från start och därmed var det kört.
I VM ska det se annorlunda ut.
– Där ska vi definitivt gå för segern och vi tror att det kan gå. Nu har alla lopp åkts och vi har en klar uppfattning om hur stafettlaget i VM kommer att se ut, säger Piirainen.
Nu väntar ett VM-uppehåll i världscupen. Världsmästerskapet i Planica kör på allvar i gång torsdagen den 23 februari.
Resultat
1. Norge 1.16.04,03
2. Sverige +26,7
3. USA +26,9
4. Finland +3.22,7
5. Norge 2 +3.22,7
Tyskland DSQ