Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Brukar hålla vad man lovar” – självkritisk Niskanen fick leksam pik av Hyvärinen i storform, Italien storskrällde och slog Norges båda lag

Programmet är inte längre tillgängligt
Italien vann herrstafetten i världscupen – spurtade ner de två norska lagen! - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Iivo Niskanen och Perttu Hyvärinen är i form. Men två starka åkare räcker inte värst långt i en stafett. Den norska segerfesten kom däremot av sig på upploppet där Italien var starkast.

Vem ska köra stafett i VM för Finlands del?

Den frågan lär besvaras först på plats i Planica – världscupsstafetten i Toblach på söndagen gav inga direkta svar.

Det som är nästan tvärsäkert är att Iivo Niskanen kör den andra klassiska etappen och Perttu Hyvärinen tar den första med fri stil.

Så ställde Finlands förstalag också upp på söndagen, med Markus Vuorela på den första sträckan och Joni Mäki som ankare.

Vuorela klarade jobbet med hedern i behåll. Norges förstalag ryckte som väntat mot slutet av den första etappen, men Vuorela hörde till huvudklungan som växlade drygt tio sekunder efter storfavoriterna.

Niskanens ryck misslyckades

Niskanen gjorde sen det som Niskanen brukar göra. Eller åtminstone försökte han. Efter några kilometer la den trefaldige olympiske mästaren i en högre växel och försökte rycka. Det misslyckades. Men han ledde om inte annat huvudklungan i kapp Hans Christer Holund.

Det var sju lag som halvvägs in i loppet låg med i fighten om segern.

– Jag valde sämsta möjliga tillfälle att rycka, analyserar Niskanen i Yles tv-intervju.

– Föret var snabbt och banan gjorde att klungan samlades i varje nedförsbacke. Man behövde inte göra något jobb om man hade rygg på någon och det syntes sedan på upploppet då de andra kunde köra om mig, fortsätter han och ber om ursäkt till Perttu Hyvärinen. Niskanen hade nämligen lovat att i alla fall skaka av sig Frankrikes förstalag.

Hyvärinen, som verkar vara i riktigt bra vinterform, klarade av att hålla Finland med i fighten. Men var också besviken på sin kompis.

– I Savolax brukar vi hålla vad vi lovar, säger han med blinken i ögat i intervjun.

Mäki chanslös på sista sträckan

Joni Mäkis uppgift blev att avsluta starkt. Det var lättare sagt än gjort. Mäki såg ut att tappa kontakten till resten av tätåkarna redan i det första motlutet då han inte alls kunde svara på Harald Østberg Amundsens fart och dessutom tappade flera sekunder till Richard Jouve.

Banprofilen lät honom ändå hänga på – ända fram till det sista varvet.

– Då de la in en högre växel i motlutet igen så var tanken tom, berättar Mäki efteråt.

Han lyckades ändå behålla femteplatsen bakom Norges två lag, Sverige och Italien.

Och segerfighten blev minsann dramatisk. Samtliga fyra lag kom in på stadion samtidigt – ett gyllene läge för sprintexperten Federico Pellegrino som tackade och tog emot.

Italienaren flög fram på upploppet och säkrade segern framför Sveriges Edvin Anger. Norge, som hade sju åkare i topp på skejtmilen på lördagen, fick nöja sig med tredje och fjärde plats. Se video genom att klicka på artikelns huvudbild!

Johannes Høsflot Klæbo deltog inte i stafetten.

Finlands andralag tappade alla chanser till en framskjuten placering redan under den första etappen, då Niilo Moilanen tappade mark i ett tidigt skede.

Resultat:

1. Italien 1 1.07.20,8
2. Sverige +0,6
3. Norge 1 +0,6
4. Norge 2 +1,4
5. Finland 1 +33,5 Markus Vuorela, Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen, Joni Mäki
6. Tyskland +33,6
7. Frankrike 1 +36,8
8. Schweiz +2.06,5

13. Finland 2 +4.18,0 Niilo Moilanen, Lauri Lepistö, Arsi Ruuskanen, Juuso Haarala

Diskussion om artikeln