Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brittiska Ubah om energikrisen: "Jag är rädd för hur det kommer att vara i slutet av året"

Kvinna i svart hijab tittar rakt in i kameran
Bildtext Ubah Ahmed säger att hon dagligen följer med hemments energimätare och fasar för kvällsaldot.
Bild: Mette Nordström / Yle

Energikrisen har drabbat det starkt gasberoende Storbritannien hårt, och hushållens räkningar är skyhöga. För att spara på energiutgifterna erbjuds folk nu att värma sig på olika offentliga platser.

Efter klockan tre på eftermiddagen strömmar elever i sina mörkblåa skoluniformer in i allaktivitetshuset i OneStonegrove i Edgware, nordvästra London. De blir avlämnade av föräldrar som kör upp bilar vid ytterdörren, eller kommer gående från den närbelägna skolan.

Interiör från allaktivitetshus i nordvästra London
Bildtext Föräldrar och skolbarn samlas i det varma allaktivitetshuset då skolan är över för dagen.
Bild: Jeroen Mortier

För här ska ungdomsklubben strax ta vid med olika aktiviteter. Men samlingspunkten har på senare tiden också fått en helt ny funktion.

Ett varmt välkomnande utrymme

Myndigheterna i London beslutade nyligen att öppna upp offentliga platser, som allaktivitetshus och bibliotek, för folk att komma in och värma sig. Sedan ungefär tre månader tillbaka hör man också här i Edgware till kampanjen ”Warm Welcome Space”

- Det finns inga avgifter eller krav på att spendera pengar, säger Adam Hartley, som är verksamhetschef vid välgörenhetsorganisation Stonegrove Community Trust som driver stället.

Han påpekar att tanken är att ge folk en chans att inte värma upp sina hem under den tid de spenderar här.

Vi måste tidsinställa och begränsa uppvärmningen.

― Småbarnsföräldern Ubah Ahmed
Adam Harley, verksamhetsledare vid välgörenhetsorganisation Stonegrove Community Trust
Bildtext Adam Hartley är verksamhetsledare vid välgörenhetsorganisationen Stonegrove Community Trust.
Bild: Mette Nordström / Yle

Bland de föräldrar som oroar sig över energikostnaderna och som samtidigt är nöjd över det varma välkomnande allaktivitetshuset finns Ubah Ahmed.

- Det är svårt då vi inte kan hålla värmen på som vi vill. Vi måste tidsinställa och begränsa det, och huset är kallare än det borde, med tanke på barnen. Vi klär på oss mera kläder och overaller, har värmeflaskor och handvärmare, säger hon.

Brittiska Ubah Ahmed berättar om hennes verklighet i Storbritanniens energikris - Spela upp på Arenan

Hiina Kataria sitter framför sin laptop i caféet och berättar hur hon märkte att en väninna på besök var väldigt frusen.

- Jag höll värmen på under det besöket, säger hon, men i övrigt så har det blivit att skära ner rejält på uppvärmningen det här året.

Dålig isolering har bidragit till energifattigdom

Det är cirka åtta plusgrader ute, men den starka blåsten får det att kännas kyligare.

Den stora salen i OneStonegrove har tidigare på dagen värmts upp för en knatteklubb, och känns nu behagligt varm trots den avsevärda takhöjden.

Eftersom det är en rätt ny byggnad där man har använt sig av modernare byggnadsteknik finns här till exempel tvåglasrutor installerade, vilket inte är vanligt i äldre hus.

För hemmen i Storbritannien är överlag dåligt isolerade, och beräknas förlora värmen tre gånger snabbare än hos sina närmaste europeiska grannar.

6,7 miljoner brittiska hushåll har drabbats av energifattigdom.

― National Energy Action

Det betyder också att de brittiska hushållen redan före energikrisen hade högre energikostnader än på annat håll i den här världsdelen. Och nu då britternas redan höga energikostnader fördubblades - och till och med tredubblades - på ett drygt år, fick det förödande följder.

Enligt organisationen National Energy Action har 6,7 miljoner brittiska hushåll drabbats av energifattigdom, och den siffran kan bli ännu högre, befarar man.

Demonstration i London för att få slut på energifattigdomen
Bildtext Demonstranter krävde energi för alla under en protestaktion i London i slutet av januari.
Bild: Matthew Chattle/Shutterstock/All Over Press

Statliga stöd och informationskampanjer

Liksom regeringar runt om i Europa har också de brittiska ledarna beslutat om subventioner för att folk ska klara sig ekonomiskt.

Statliga stöd har införts för att hålla de årliga energiräkningarna under 2500 pund fram till slutet av april det här året, och under 3000 pund till slutet av mars nästa år.

Ubah Ahmed menar att stöden nog är välkomna men att de inte räcker till, och hon befarar att läget kan bli ännu värre.

- Jag är rädd för hur det kommer att vara i slutet av året, säger hon.

Myndigheterna har först för en liten tid sen lanserat en kampanj för att få britterna att spara energi.

I slutet av förra året beslöt man också att satsa 1 miljard pund på att isolera hemmen, vilket kritikerna menar är för lite och för sent.

Modernt allaktivitetshus i nordvästra London
Bildtext Allaktivitetshuset OneStonegrove öppnade 2016 och får sina energikostnader långt täckta med hjälp av insamling.
Bild: Mette Nordström / Yle

Satsningar på förnybara energikällor

Hela Europa tampas med de energiproblem som har följt av att det ryska anfallskriget i Ukraina, men situationen är speciellt svår i Storbritannien som är starkt beroende av de begränsade gastillgångarna.

En stor del av den brittiska elektriciteten - mellan 40 och 60 procent - produceras nämligen med hjälp av gas. Och dessutom värms en majoritet av hemmen med gaspannor.

Behovet av en snabb övergång till förnybar energi är därför påtaglig, och förra året blev också ett nytt rekord för vindkraften, som nu är den näst största energikällan i landet.

Adam Hartley hoppas för sin del av man vid allaktivitetshuset kan föregå som gott exempel för andra, och pekar upp mot det platta hustaket.

- Vi kommer att installera en solpanel där uppe, och hoppas få det igång senast den 1 juli. Det kommer att inverka stort på energikostnaderna, säger han.