Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Här är den stora hjälten i Davis Cup – Emil Ruusuvuori vann två matcher på fem timmar då Finland tog sig till historiskt slutspel

Uppdaterad 05.02.2023 21:47.
Se hur Emil Ruusuvuori säkrade Finlands avancemang till slutspelet i Davis Cup! - Spela upp på Arenan

Jarkko Nieminen konstaterade att Davis Cup-laget ska köra ut Argentina ur Finlands vardagsrum. Spelarna lydde, Emil Ruusuvuori imponerade och det var han som avgjorde då Finland skrev historia.

Flera tusen åskådare i Esbo fick se Finlands tennisherrar skriva om historieböckerna på söndagen. För första gången någonsin är Finland klart för slutspelet i Davis Cup.

Och det var verkligen ingen tvekan om vem som var den stora hjälten i playoffmötet med Argentina.

I går inledde Emil Ruusuvuori med att vinna den första singeln – och i dag visade Finlands bästa spelare både fysisk kapacitet och mental styrka.

Först vann Ruusuvuori och Harri Heliövaara en jämn dubbelmatch. Sedan klev Ruusuvuori in på banan och säkrade avancemanget efter seger i två raka set över Facundo Bagnis.

Emil Ruusuvuori blir hyllad i Davis Cup 2023.
Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Dubbeln startade 13-tiden på eftermiddagen och matchbollen i singeln hamrade Ruusuvuori in fem timmar senare. I den sista matchen var Ruusuvuori överlägsen och det avgörande setet vann han med 6–1.

– Ärligt talat är det där inte enkelt. Framför allt är det tufft mentalt. Fysiskt är Emil ett proffs och han har spelat långa matcher i singel tidigare, säger Heliövaara till Yle.

– Äh, jag hade orkat ett par timmar till, säger en leende Ruusuvuori på innerplanen.

Fick ny motståndare sent

Dagens stora tennishjälte säger att han höll trycket uppe genom hela singeln mot Bagnis. Även på matchbollen.

– Jag spelade lika modigt på den som under resten av matchen. Den verkade ta på linjen, och när den satt var känslan helt magisk.

I sista stund bytte Argentina spelare i söndagens första singel. Deras bästa spelare Francisco Cerundolo var uppsatt som motståndare, men det blev 88-rankade Bagnis som stod på andra sidan nätet.

– Jag har bra facit mot vänsterhänta, speciellt på det här underlaget. Jag höll fokus på mitt eget spel, säger Ruusuvuori.

Finlands lagkapten Jarkko Nieminen menar att den hårda matchningen av Ruusuvuori var en kalkylerad risk.

– Vi var medvetna om det och det lönade sig. Vi räknade på sannolikheten och det här var bästa lösningen, säger Nieminen.

– Efter avgörandet gick tankarna i kors. Det är en otrolig glädje för hela laget. Resan har varit lång och det känns väldigt roligt att få en historisk belöning.

Här är de slutspelsklara länderna

”Kör ut argentinarna”

Finland har försökt nå den högsta nivån i Davis Cup många gånger. Vid fyra tillfällen har Finland åkt på stryk i sista skedet och missat avancemang till slutspelet.

Förra året föll det finländska laget mot Belgien i samma fas, men nu var det inget snack mot Argentina. Den sydamerikanska stormakten var lagd på rygg efter fyra matcher och den sista singeln blev betydelselös.

– Vi är ett lag fyllt av vänner, men vi har också en oerhörd vilja att vinna. Vi får ut så mycket av varandra, och nu var det vår tur, säger Ruusuvuori.

– Det är svårt att hitta ett bättre lag. Jag behöver bara bygga vidare på det som vi har, säger Nieminen.

Harri Heliövaara firar i Davis Cup 2023.
Bildtext Harri Heliövaara vann sin tionde raka dubbel i Davis Cup.
Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

DC-slutspelet avgörs i höst och sexton landslag spelar där. Enligt Nieminen kan en samling bli aktuell under sommaren, men det beror på hur spelarnas tävlingsprogram ser ut.

Den här helgen blev hur som helst en framgångssaga och söndagen ringades in av Heliövaaras ord efter segern i dubbeln.

– Inför det tredje setet sa Jarkko att vi ska köra ut argentinarna ur vårt vardagsrum. Det bar oss hela vägen till segern.

Davis Cup

Playoff till slutspelet:

Harri Heliövaara/Emil Ruusuvuori–Maximo Gonzalez/Andres Molteni 2–1 (7–6 (7–5), 4–6, 6–4)

Emil Ruusuvuori–Facundo Bagnis 2–0 (7–5, 6–1)

Diskussion om artikeln