Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”Svineri” – tiotusentals danskar demonstrerade mot att bullhelg slopas för att betala för försvaret

Uppdaterad 05.02.2023 21:54.
Danskar protesterar mot planer på att slopa helgdag - Spela upp på Arenan

Tiotusentals danskar demonstrerade på söndagen i Köpenhamn mot regeringens planer på att slopa en nationell helgdag.

Helgdagen, Store bededag, firas den fjärde fredagen efter påsk och har anor på 1600-talet. Det är också en dag då danskarna äter ”varme hveder”, vetebullar med kardemumma. Men nu har Mette Frederiksens regering lagt fram ett lagförslag som skulle slopa helgdagen för att spara pengar.

Regeringen vill få danskarna, som hör till dem som jobbar minst i Europa enligt OECD-statistik, att jobba mera för att täcka bland annat stigande försvarsutgifter.

Danmarks regering hoppas kunna nå Natomålet om att använda två procent av bruttonationalprodukten på försvaret år 2030. Det här skulle kosta 4,5 miljarder danska kronor (eller 600 miljoner euro) per år. Regeringen beräknar att de kunde täcka största delen av det med de extra skatteintäkterna som den slopade helgdagens skulle föra med sig.

”I normala fall diskuteras sådant här med arbetarna”

Söndagens demonstrationer ordnades av Danmarks största fackförbund. Enligt arrangörerna deltog åtminstone 50 000 personer i protesterna, men siffran har inte bekräftats av Köpenhamnspolisen.

Demonstranter med skyltar och danska flaggor.
Bildtext Demonstranterna hade samlats på Christiansborg Slotsplads utanför det danska Folketinget.
Bild: Emil Helms/EPA-EFE

En av dem som deltog var grundvattensteknikern och förtroendemannen Oliver Thomasen.

– Jag tycker, att det är något svineri, att man vill förändra en helgdag, säger han till DR.

Idrottspedagogen Rikke Graae Jacobsen säger att man inte bara kan jobba utan också behöver tid för att återhämta sig fysiskt och psykiskt, och till exempel tillbringa tid med familjen.

– Energi är inte en oändlig källa som löper igenom oss, säger hon.

Den danska oppositionen, och många ekonomer, anser att regeringens beräkningar inte stämmer. En del ekonomer har till exempel påpekat att arbetarna kommer att hitta andra sätt för att begränsa sin arbetstid.

Regeringen har ändå sagt att de tänker köra igenom den nya lagen trots protesterna.

– I normala fall diskuteras sådant här med arbetarna, och nu går man emot den modellen. Vi protesterar för att få dem att lyssna, säger rörmokaren Stig De Blanck, som demonstrerade framför parlamentet, till nyhetsbyrån Reuters.

Källor: DR, Reuters