Patrik Karlsson har lett Helsingfors ledningscentral i nio år: “När tjuvarna sitter i polisfängelse innan utredarna kommer på jobb kan man vara nöjd”
I Böle i Helsingfors finns en av landets två ledningscentraler. Vid ledningscentralen koordineras polisens arbete såväl vid evenemang som vid grov brottslighet.
År 2014 omfördelades polisens arbete så att det finns två stora ledningscentraler och åtta lägescentraler. Överkommissarie Patrik Karlsson är den som leder arbetet vid Helsingforscentralen.
– Ett brott inträffar och patrullen kommer till platsen, där de får information om hurdant brott det är fråga om. Då börjar allmänledningen ta beslut om vilka åtgärder som ska tas, berättar han.
Om brottet är grovt går det inte att vänta till följande morgon då utredarna kommer på jobb utan jakten måste inledas genast.
– Då tar allmänledningen undersökningsledarens jobb och fattar beslut om eventuella gripanden eller husrannsakningar. Samtidigt tar centralen över det operativa och börjar styra patrullerna som är ute på fältet och koordinerar hela processen, berättar Patrik Karlsson.
När det gäller polisarbetet är ledningscentralen den del som håller ihop det hela, speciellt under kvällar och nätter, då utredarna har lämnat kontoret.
– Vi samarbetar dessutom dagligen med andra myndigheter som vården och socialen. När de begär handräckning är det här på allmänledningen som beslutet om vilken hjälp som kan erbjudas fattas, berättar överkommissarie Patrik Karlsson.
Helsingfors ger centralen mycket arbete
Huvudstaden är en ort där stora evenemang ofta ordnas. Idrottstävlingar och konserter, men också demonstrationer och grupperingar som stänger av trafik förekommer. Det faller på ledningscentralen att styra och så syns arbetet kanske bäst hos den vanliga invånaren.
– Det är vår central som operativt styr alla enheter som finns på fältet. En hel del manskap kallas in och det kräver bra ledning för att få allt att klaffa. Ofta kallas enheter från andra polisinrättningar in och alla ska styras mot samma mål, berättar Patrik Karlsson.
Att vara allmänledare på Helsingfors ledningscentral är inget lugnt eller stillsamt jobb. Hen kan få in allt från 30 till 100 samtal under ett arbetspass.
– För varje fall ska beslut om ett större pådrag från polisens sida fattas. Telefonen ringer hela tiden och allmänledaren är engagerad dygnet runt, säger Karlsson.
Ett fall med förvånade tjuvar
Yle huvudstadsregionen ber under sitt besök överkommissarie Patrik Karlsson lyfta upp ett fall som han särskilt minns. Med ett leende börjar han minnas tillbaka.
– Jo, det var en äldre person vars bankkort blev stulet och det lyftes 30 000 euro från kontot. Så fick vi via spaning reda på att gärningsmännen fanns ombord på en färja på väg till Stockholm. Då tog vi beslutet att de här typerna ska åka fast, börjar Karlsson.
Ett aktivt ringande till Stockholm, Mariehamn och fartygets kapten inleddes. Det visade sig att bästa chansen att få skurkarna haffade var att göra det ombord på båten.
– Färjans kapten sa välkomna ombord och så landade vi med helikopter på båten innan den ens hunnit ta i land på Åland. Det var ganska så förvånade tjuvar som öppnade hyttdörren när polisen knackade på, skrattar Karlsson.
Av de stulna pengarna hade tjuvarna bara hunnit göra sig av med 50 euro, så offret fick nästan hela summan tillbaka genast.
– Då känns det bra. När man har tjuvarna i polisfängelse och hela paketet bara väntar på att utredarna ska komma och ta över det hela på morgonen, då har vi lyckats, berättar överkommissarie Patrik Karlsson.