Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mycket kraftig jordbävning i Turkiet – kan vara landets värsta någonsin

Uppdaterad 06.02.2023 06:38.
En vit skåpbild bland en massiv hög av bråte av en byggnad som rasat.
Bildtext I Turkiets hittills allvarligaste jordbävning dog 17 000 personer. Då var magnituden 7,4 – nu är den 7,8. Den här bilden är tagen i Adana tidigt i morse.
Bild: Eren Bozkurt / AOP

Södra Turkiet har tidigt på måndagsmorgonen skakats av en allvarlig jordbävning med magnituden 7,8, enligt seismologiska institutet EMSC.

Den här artikeln uppdateras i nuläget inte. Vi följer med läget i Turkiet i en liveblogg som du hittar här.

Skalvet inträffade norr om staden Gaziantep som är en av Turkiets största industristäder med över två miljoner invånare. Staden ligger nära gränsen till Syrien.

Skalvet, som skedde klockan 4.17 lokal tid, hade ett djup på drygt 17,9 kilometer.

Turkiets katastrofmyndighet uppger att magnituden av det starkaste skalvet skulle ha legat på 7,4 och att dess epicentrum låg i staden Pazarcık, i provinsen Kahramanmaraş, norr om Gaziantep.

En karta av Turkiet utpekat Gaziantep.
Bildtext Skalvet kändes tydligt i flera av Turkiets grannländer.
Bild: Mapcreator / Yle

Stor dödssiffra att vänta

Enligt uppgifter följdes den kraftiga jordbävningen av ytterligare ett skalv med magnituden 6,7 och många svagare efterskalv.

Detaljerna om dödsoffer varierar i nuläget. Lokala myndigheter talar om olika mängd döda. I nuläget talar man om tiotals bekräftade döda i Turkiet, men dödssiffran väntas stiga markant eftersom hundratals byggnader rasat och många befaras vara fast i bråtet.

År 1999 skakades den turkiska staden Düzce av en jordbävning med magnituden 7,4. Det är en av Turkiets värsta jordbävningar och den krävde mer än 17 000 liv.

Måndagsmorgonens skalv kändes också i Libanon, Syrien och på Cypern. I Syrien har till och med flera byggnader kollapsat till följd av skalvet och över 40 har dött.

Människor står bredvid en rasad byggnad.
Bildtext Bild från staden Malatya i Turkiet.
Bild: Volkan Kasik / AOP

Myndigheternas prioritet: Få ut människor ur bråtet

President Recep Tayyip Erdoğan skickar sina kondoleanser till alla drabbade och berömmer redan nu räddningsarbetet på Twitter. Han skriver att sök- och räddningsteam omedelbart skickats till drabbade områden.

”Vi hoppas att vi kommer ta oss igenom den här katastrofen tillsammans, så snabbt som möjligt och med minsta möjliga skada”, skriver presidenten på Twitter.

Inrikesminister Süleyman Soylu säger att skalvet följdes av åtminstone sex efterskalv. Han uppmanar alla att inte ta sig in i skadade byggnader.

– Vår prioritet är att få ut människor som är fast under raserade byggnader och föra dem till sjukhus, säger Soylu.

I Syrien uppges läget också vara vad man kallar ”katastrofalt”, åtminstone enligt frivilligorganisationen Vita hjälmarna. Många byggnader har rasat och människor uppmanas evakuera och samlas på öppna platser.

Källor: AFP, AP, Reuters