Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Ett flervåningshus som förstörts i ett jordskalv.
Bildtext Rapporterna om antalet döda efter jordskalvet i Turkiet fortsätter att stiga och har redan passerat 100. Dödssiffran väntas fortsätta stiga kraftigt och är antagligen mycket högre än vad myndigheterna nu rapporterar om.
Bild: Deniz Tekin / EPA

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Mycket kraftig jordbävning i Turkiet – kan vara landets värsta någonsin

Södra Turkiet skakades klockan 4.17 på måndagsmorgonen av en allvarlig jordbävning med magnituden 7,8. Jordbävningen, som hade ett djup på 17,9 kilometer, följdes av flera efterskalv.

Det rapporteras om flera döda både i Turkiet och i grannlandet Syrien. Jordbävningen skedde nära gränsen till Syrien och kändes också på Cypern och i Libanon.

Jordbävningen kan vara Turkiets värsta någonsin. År 1999 dog mer än 17 000 personer då den turkiska staden Düzce skakades av en jordbävning med magnituden 7,4.

Finland har mineraler som Europa behöver, men gruvdrift delar åsikter

När bensinbilar ska bytas ut mot elbilar och energiproduktionen ska ske med vindkraft ökar trycket på fler gruvor inom EU.

Med den nya gruvlagen, som snart ska godkännas i riksdagen, får kommunerna större makt att besluta om en gruva kan öppnas på kommunens område eller inte.

Men frågan är om kommunerna vill ha nya gruvor på sitt område. I Svenska Yles enkät till kommuner sa tio kommuner, eller 11 procent, nej tack till gruvor. 19 procent av kommunerna är neutrala och nästan var femte kommun är positivt inställd till gruvdrift.

Solen minskar elräkningen och ger klirr i hushållskassan

De senaste åren har antalet hushåll med solpaneler ökat närmast explosionsartat. Finns det bara paneler att tillgå kommer trenden att hålla i sig, även om elpriserna sjunker, förutspår man i Österbotten.

– Intresset för mikroproduktion av el har nog ökat väldigt mycket det här senaste året. Under fjolåret fördubblades antalet mikroproducenter, främst beroende på höga elpriser, säger Henrik Snellman, driftschef på Herrfors nät.

Sameaktivisten Janne Hirvasvuopio fick dödshot på ett vändagskort

Den samiska kulturen blev ett hett samtalsämne under hösten 2022 när regeringen debatterade sametingslagen.

Janne Hirvasvuopio tar aktivt ställning i samefrågor på sociala medier. Som regnbågssame hör han dessutom till en sexuell minoritet i en etnisk minoritet. Den hatretorik han har fått utstå har gällt bägge.

Som mest får han meddelanden varje vecka, på Twitter till och med dagligen.

Teknologi- och kemibranscherna har nått ett avtal – men hur stora är löneförhöjningarna?

Teknologiindustrin fick ett efterlängtat avtal, som visar vägen också för övriga branscher.

Hur mycket stiger lönerna och hur påverkar avtalet de finländare som inte jobbar inom industrin? Vi svarar på tre frågor om vad avtalet betyder i praktiken.

Väder

Klart och uppehåll i de flesta delar av landet. I eftermiddag drar ett nederbördsområde in över landets norra del från väst.

I landets södra och mellersta delar är temperaturen mest mellan 0 och -10 grader, i sydväst på dagen mellan 0 och +2 grader. I norr är temperaturen mellan -5 och -20 grader, i norra Lappland mellan 0 och -5 grader.