Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Landslagstränaren Teemu Pasanen om truppen som ska till skid-VM: ”Det finns inte längre några frågetecken”

Hiihdon päävalmentaja Teemu Pasanen kuvassa.
Bildtext Pasanen är klar med sina val till VM.
Bild: Tomi Hänninen - Chilipictures

Enligt Pasanen är laget till VM klart. Det som fortfarande är oklart är vem som åker vilken sträcka. Landslagstränaren tror på Finlands toppåkare och garanterar att de alla är i god form.

Det är bara två och en halv vecka kvar till VM i längskidåkning och de sista prestationerna är gjorda. Landslagstränaren Teemu Pasanen konstaterade efter världscupen i Toblach att det inte längre finns några stora frågetecken kring laget som ska till VM.

– Ja, lagen börjar bli tydliga. Under förra helgen och denna helg har även de sista platserna fastställts, sa Pasanen till Yle Urheilu.

Går det forftarande tankar om valen?

- Inte egentligen. Det som fortfarande är lite oklart är vilka åkare som ska åka vilka distanser.

Sista världscupen före VM bjöd inte finländarna på några större framgångar eller överraskningar. På damsidan var helgens bästa resultat i Toblach Krista Pärmäkoskis nionde plats och Perttu Hyvärinens 11:e plats på 10 kilometer fritt. I stafetterna blev de båda finska lagen femma.

Ristomatti Hakola skulle åka i stafetten, men på grund av förkylningssymtom kunde han inte delta. Markus Vuorela åkte i stället den inledande sträckan av herrstafetten och gav en fin uppvisning. Hakola, som nyligen blev finsk sprintmästare, har tävlat mycket sparsamt den här säsongen på grund av hälsoproblem.

Pasanen ville inte svara på vad Hakolas situation är eller om Planicas lag får eventuella förstärkningar från det framgångsrika laget i JVM.

Stjärnorna i god form

Enligt huvudtränaren är stjärnorna i det finska skidlaget i god form. Kerttu Niskanen leder damernas distanscup och har varit i bra form hela säsongen. Pasanen menar att Niskanen är den som troligen kommer att göra bra resultat för finländarna på damsidan.

Krista Pärmäkoski var i bra form i Tour de Ski, men fick lämna touren efter att ha blivit sjuk. Efter detta har det ibland varit bökigt för Pärmäkoski att åka.

– Nu är hon tillbaka, och det finns fortfarande tid. Jag tror att Krista är i bra form där (på VM), sa Pasanen.

På herrsidan har även Iivo Niskanen kommit tillbaka och Pasanen tror att Niskanen kommer att kunna åka i toppfart i de prestigefyllda tävlingarna.

– Perttu har varit genomgående självsäker. Han har inte riktigt tagit sig till toppen, men till topp tio. Å andra sidan, när norrmännen har färre representanter, så förbättras placeringarna.

Truppen till VM presenteras under förmiddagen på tisdagen.

Skid-VM arrangeras i Planica, Slovenien från 21 februari till 5 mars. Tävlingarna sänds på Yles kanaler.

Texten är en bearbetad översättning av Yle Urheilus artikel MM-näytöt on annettu – päävalmentajan mukaan Suomen hiihtäjien valinnassa ei ole enää kysymysmerkkejä som är skriven av Laura Arffman och Anu Karttunen.

Diskussion om artikeln