Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkietkännare om jordbävningen: Största förödelsen troligtvis på turkiska sidan om gränsen

Människor och räddningspersonal söker efter offer på platsen för en kollapsad byggnad efter en kraftig jordbävning i Turkiet.
Bildtext Människor och räddningspersonal söker efter offer på platsen för en kollapsad byggnad i Diyarbakir.
Bild: Deniz Tekin / EPA

Skalvet i Turkiet inträffade nära två städer – en miljonstad och en stad som är ungefär lika stor som Helsingfors.

Jordskalv är vanliga i den här regionen i Turkiet. Yles utrikesreporter och Turkietkännaren Tom Kankkonen bedömer hur väl förberedda Turkiets myndigheter är för jordbävningskatastrofer:

– Jag var i Turkiet i augusti 1999 då där inträffade en väldigt stor jordbävning, och då märkte man att beredskapen var ganska dålig. Men Turkiet har förbättrat sin beredskap, och den är bättre nu än vad den var 1999.

Kankkonen säger att det alldeles klart att Turkiet behöver hjälp.

– Det har redan kommit uppgifter om att hjälp ska skickas från andra länder, bland annat från USA.

Tom Kankkonen tittar in i kameran,
Bildtext Turkietkännaren Tom Kankkonen konstaterar att det handlar om en mycket allvarlig jordbävning.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Området där jordskalvet inträffade ligger nära gränsen mot Syrien som också har drabbats.

– Där finns två städer – miljonstaden Gaziantep och den lite mindre staden Kahramanmaraş som är ungefär av samma storlek som Helsingfors. Det är ett relativt utvecklat område, och där finns ganska mycket industri.

Kankkonen konstaterar att det verkar se ut som om jordbävningen var mycket allvarlig, redan på basis av de första uppgifterna.

– Med jordbävningar är det ju dessvärre så att antalet dödsoffer stiger när räddningsarbetet kommer i gång och man får mera information. Men det ser ganska illa ut.

På den syriska sidan av gränsen finns det miljontals flyktingar. Hur illa utsatta är de?

– De är förstås svårt utsatta över huvud taget. Från syriskt håll har det rapporterats om hundratals döda. Det finns städer där också – städer som är i ganska dåligt skick efter ett långt krig. Alla områden kontrolleras ju inte av den syriska regimen.

Kankkonen bedömer ändå att vi kommer att se den värsta förstörelsen på den turkiska sidan av gränsen eftersom epicentret var en bit in i Turkiet, ganska nära staden Kahramanmaraş.

Turkiet förbereder sig för val, kan den här jordbävningen påverka valet?

– Det är väldigt svårt att säga. Jag tror inte att det har någon större betydelse. Jag tror att det här är ett sådant ögonblick då alla samlar sig kring flaggan så att säga. Om det nu på något sätt skulle skötas politiskt dåligt så kunde det kanske ha någon betydelse, men det är nog nu väldigt tidigt att börja spekulera om sådana saker.