Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

I oppositionskontrollerade områden i Syrien är läget redan svårt – miljontals flyktingar drabbas nu också av jordbävningen

Uppdaterad 06.02.2023 11:58.
Skadade på akutavdelningen på Bab al-Hawa-sjukhuset i Syrien, i den oppositionskontrollerade provinsen Idlib vid gränsen till Turkiet.
Bildtext Skadade på akutavdelningen på Bab al-Hawa-sjukhuset i Syrien, i den oppositionskontrollerade provinsen Idlib vid gränsen till Turkiet, efter jordbävningen tidigt på morgonen.
Bild: Aaref Watad / AFP

Skadorna efter det förödande jordskalevt i Turkiet har drabbat en region som redan är söndersliten av inbördeskriget i Syrien som har rasat i över ett decennium.

På den syriska sidan av gränsen har jordbävningen förorsakat stora skador, bland annat i de oppositionskontrollerade regioner där det finns cirka 4 miljoner människor som fördrivits från andra delar av Syrien på grund av inbördeskriget som rasat i närmare tolv år.

Många av dem lever under svåra förhållanden där tillgången till sjukvård är begränsad. Enligt räddningsarbetare fylls sjukhusen i området snabbt med skadade.

Enligt chefen för White Helmets (Vita hjälmarna), en nödorganisationen i oppositionsområden, har hela stadsdelar kollapsat i vissa områden. Många människor är instängda under husspillror, och många är strandsatta i vinterkylan.

Miljontals syriska flyktingar bor också på den turkiska sidan av gränsområdet.

Katastrof i både regeringskontrollerat och rebellkontrollerat territorium i Syrien

Den sträcka i nordvästra Syrien som drabbats av skalven i gränsområdet är uppdelad mellan regerings- och oppositionskontrollerade områden.

Där finns landets sista oppositionskontrollerade enklav som omges av ryskstödda regeringsstyrkor.

Den oppositionskontrollerade enklaven i provinsen Idlib har varit under belägring i åratal, med frekventa ryska och statliga syriska luftangrepp. Området är sedan tidigare beroende av hjälpinsatser från grannlandet Turkiet. Det behövs allt från mat till medicinska förnödenheter.

Den syriska oppositionens civilförsvar beskriver situationen där som katastrofal. Hela byggnader har kollapsat och människor är instängda under spillrorna. I den lilla syriska rebellkontrollerade staden Azmarin i bergen vid den turkiska gränsen har bland annat flera barn dött.

Byggnader har kollapsat i en gränsöverskridande zon som sträcker sig från de syriska städerna Aleppo och Hama till Turkiets Diyarbakir. Provinserna Hama, Aleppo och Latakia uppges ha blivit svårast skadade.

Två män går förbi en svårt skadad byggnad efter en jordbävning i staden Zardana i Syrien.
Bildtext En svårt skadad byggnad i staden Zardana i provinsen Idlib i nordvästra Syrien.
Bild: Mohammed Al-Rifai / AFP

Hjälp behövs akut

Den officiella dödssiffran i Syrien omfattar troligen främst människor som har drabbats av jordbävningen i regeringskontrollerade områden. Organisationen UOSSM, som ger akut medicinsk hjälp till syrier som drabbats av inbördeskriget vädjade i morse om akut hjälp.

I ett uttalande sa Dr Khaula Sawah, chef för UOSSM i USA: ”Nyheterna är skrämmande och hjärtskärande. Vi vet att uppbyggnaden av infrastruktur i Syrien redan har äventyrats efter flera år av bombattacker. Vi behöver akut hjälp omedelbart så att vi kan rädda liv efter denna massiva jordbävning. Vår personal arbetar outtröttligt. Vi behöver omedelbart stöd. Otaliga liv står på spel”.

Världshälsoorganisationen WHO sa på måndagen att man är oroad över de områden i Turkiet som det inte har kommit några nyheter om.

Ett omfattande skalv

  • Skalvet, som slog till en tidig, mörk vintermorgon kändes av långt borta; på Cypern och i Libanon och ända till Kairo i Egypten.

  • Enligt Geological Survey i USA låg skalvets epicentrum ungefär 33 kilometer från Gaziantep i Turkiet på cirka 18 kilometers djup.

  • Turkiet ligger på toppen av stora förkastningslinjer och skakas ofta av jordbävningar.

  • Över 17 000 människor dödades i kraftiga jordbävningar som drabbade nordvästra Turkiet 1999.

En karta av Turkiet utpekat Gaziantep.
Bild: Mapcreator / Yle

Källor: AP, AFP, Reuters, The Guardian

En man står vid en hög med rasmassor i Hatay, Turkiet den 6 februari 2023.

Dödssiffran över 5 000, finländsk hjälp till Turkiet i dag

Det första jordskalvet inträffade tidigt på måndag morgon och hade magnituden 7,8.