Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ligameriterad mittback förstärker Ekenäs IF i fotbollsettan

Porträttbild på Tabi Manga.
Bildtext Kameruniern Tabi Manga spelar för Ekenäs IF säsongen 2023.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Mittbacken Tabi Manga, 28 år, spelar för Ekenäs IF i Herrettan i fotboll säsongen 2023. Han kommer närmast från Tammerforslaget Ilves i högsta serien där han spelade i fjol.

Kameruniern Tabi Manga har spelat 76 matcher under fem säsonger i ligan i Finland. Han har gjort fem mål i högsta serien. Manga har representerat Kuopion Palloseura och Ilves i ligan. Han blev finsk mästare med KuPS säsongen 2019

Innan han kom till Finland spelade han två säsonger för Levadia i estniska ligan. Han har spelat 51 matcher och gjort sex mål i högsta serien i Estland.

Manga har spelat nio matcher i Europaligan med både Levadia och Ilves. Han har också en match i kvalet till Champions League i sin cv.

Sin fotbollsfostran har Tabi Manga fått i Apejes FC de Mfou. Klubben är från huvudstaden Yaounde i Kamerun. Representationslaget spelar i högsta serien i landet.

Hört enbart bra saker om EIF

Manga säger att EIF:s ambition att spela bra fotboll och satsa på landets högsta serie väckte hans intresse.

”Visst blir det en hel del nytt för mig. Men alla som jag pratat med hade bara positiva saker att säga om klubben och staden,” säger Tabi Manga i ett pressmeddelande från EIF.

Han har en landsman i sin nya klubb, Jeannot Esua, 26 år, skrev på för EIF redan tidigare.

”Jag känner honom från tidigare. Det skall bli spännande att komma till en ny klubb, en ny omgivning.”

För tillfället har EIF knappt tjugo spelare i sin spelartrupp. Många av spelarna är under 20 år. EIF förbereder sig för sin nionde säsong i Herrettan.

På lördag (11.2) spelar EIF sin andra match i Ettans cup. Matchen går mot Salon Palloilijat. Ekenäslaget vann sin första match i Ettans cup på lördagen (4.2) mot Käpylän Pallo från Helsingfors. Matchen som spelades på Centrumplan i Ekenäs slutade 3-1 (1-0).

Diskussion om artikeln