Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Lusten att få förverkliga sig själv gjorde att Nine Selander gav upp sin kärleksrelation

Porträtt av Nine Selander.
Bildtext Nines passion är att skriva.
Bild: Yle/Barbro Ahlstedt

En kärleksrelation kommer med förväntningar och kompromisser. Nine Selander var tvungen att göra upp med tvåsamhetsidealet för kunna gå helt in i sitt skrivande och utforska sin kreativitet.

En sommardag i Stockholm träffar Nine Selander sina kompisar från studietiden i Åbo och känner sig lite utanför. De andra har stadiga förhållanden, bra jobb inom ekonomi och så gott som alla har egna hem, medan Nine själv är singel, studerande och utan fast boende.

Nine bor i Stockholm några år innan hon flyttar till Gotland för att följa sin passion – skrivandet och skapandet. Pojkvännen stannar kvar i Finland.

Efter några månader på Gotland tvingas Nine inse att det inte enbart är distansen som gör förhållandet svårt. Hon förstår att de är för olika och förhållandet tar slut. Hon har inte det hennes vänner har men hon följer sin passion.

Det här är utgångspunkten för audioessän Att välja mellan relationen och den kreativa passionen.

– Jag kände att det fanns ett stort gap mellan mig och mina vänner, jag hade valt en annan väg.

Nines passion är att skriva och just nu förverkligar hon sin dröm på Gotland på en manuslinje med inriktning film och tv. Men beslutet krävde mycket tankearbete och att hon gjorde slut med sin partner. Det enda som höll henne tillbaka från att inte flytta var hennes förhållande.

Kan man förverkliga sig själv till hundra procent samtidigt som man rotar sig i ett hem tillsammans med en partner? Eller måste man offra något? Det är frågor som sysselsatt Nine. Under arbetet med audioessän blev vissa insikter kring frågan tydligare.

– Man måste våga lyssna på sig själv och inte på andras åsikter. Det är så lätt att ha åsikter, men jag får försöka filtrera bort det jag inte vill höra på, det ser jag som kärlek till mig själv. Även om det är svårt.

I essän behandlar Nine också ensamhet.

– Det kändes viktigt att beröra det. Ensamhet har så mycket med kontext göra. Ensamhet och att vara singel behöver inte gå hand i hand. Till exempel känner jag mig inte alls ensam här på Gotland eftersom alla andra också kommit hit för att göra samma som jag. Men jag har varit i ett förhållande där jag känt mig väldigt ensam.

Kanske det var så att mina val att satsa på nyfikenheten och passionen gjort att jag till slut förstår att vi är för olika - han längtar efter hem och barn, jag längtar efter att få förverkliga mig själv

ur Nine Selanders essä.

Vilka saker på temat kärlek talar vi för lite om idag?

– Kanske det att kärlek ser så olika ut för olika människor. Måste det vara kärlek till en person, eller kan det vara en passion till något annat? Jag har också pratat med kompisar om förväntningar på hur förhållanden ska se ut. Man förväntas bo ihop, man ska gifta sig och det förväntas att man vill ha barn. Men så kanske det inte är. Det som för någon kan vara himmel kan för en annan vara ett helvete, och det kan vara bra att förstå.

Nine konstaterar att hon kommit fram till att var och en får rita upp sina egna regler och att det inte lönar sig att jämföra sig med andra. Även om hon känner att det kan vara otroligt svårt.

Nine Selander sitter.
Bildtext Ensamhet och att vara singel behöver inte gå hand i hand. Till exempel känner jag mig inte alls ensam här på Gotland eftersom alla andra också kommit hit för att göra samma som jag, säger Nine.
Bild: Yle/Barbro Ahlstedt

Är du nervös inför något gällande mottagandet av essän?

– Jag är jättenervös, ibland tänker jag att varför gör jag det här. Det skrämmer mig att det finns så mycket hat på internet, men det känns bra att jag är här i Sverige när essän kommer ut. Jag kan gå och gömma mig i Gotlands naturreservat om det går dåligt. Samtidigt känner jag att vad är livet om jag inte vågar göra det här. Och just därför måste jag försöka prova.

Vad kämpar du med i ditt liv just nu?

– Det första jag tänker på är beslut. Jag måste bli bättre på att fatta beslut och det gäller alla delar av livet, karriär, kärlek och allt möjligt.

Vad går lätt?

– Idéer kommer ganska lätt och det kanske de alltid gjort men speciellt nu när jag jobbar mycket med manusskrivandet känns det jättebra. Tidigare har jag haft jobb där nya idéer inte varit så uppskattade. Men nu är det väldigt bra att ha många idéer.

Freud lär ha sagt att tecken på god hälsa är att klara av att älska och att arbeta, vilken av de här satsar du mera på?

– Jag tror att det är viktigt med en balans i livet. Just nu älskar jag att arbeta på min passion, det som ska bli min nya karriär. Essän handlar om att älska att arbeta. Samtidigt vill jag säga att det bara är ett perspektiv, det är svårt att få allting in i en halvtimmes essä.

Vilken är din största kulturella upplevelse som behandlat kärlek på något sätt?

– Det första jag kommer att tänka på mina favoritpar i serier. Pam och Jim från The Office och Jake och Santiago från Brooklyn Nine-Nine. Men sen måste jag också nämna Shrek och Casablanca, bägge beskriver ju kärlekshistorier på lite annorlunda sätt och det är väl också därför jag tycker om dem. I Casablanca handlar det exempelvis om att behöva fatta större beslut som betyder att man inte är med den man har intensiva känslor för.

Vilken låt är ditt ledmotiv?

– Det här är en svår fråga, men min favoritlåt är Dancing in the Moonlight av Toploader. Den är mysig och feel good, men jag vet inte om den passar som ledmotiv.

Vad lyssnar du annars på?

– Jag lyssnar väldigt mycket på musik, jag går in i det helt och glömmer allt annat, Lady Gaga och Queen är mina all time favourites. Jag lyssnar varje dag och är helt inne i musiken och ibland dansar jag också. Jag tycker också om poddar även om jag lyssnar alldeles för sällan, Framgångspodden är ett inspirerande exempel. Men nu när jag skriver för tv och film så tittar jag mycket mera än jag lyssnar.

Vad läser du?

– Nu just läser jag för andra gången Fleabag: The Scriptures av Phoebe Waller-Bridge. Hon är fantastisk. När jag hade semester hann jag läsa mera, Shuggie Bain av Douglas Stuart och deckare av paret Kepler.

Vad tittar på du på, serier, filmer, reality, dokumentärer?

– Jag tittar ganska lite på reality och dokumentärer, men jag vill se det mesta som finns av serier och filmer. Nu just är det The Watcher, Brooklyn Nine-Nine och Idris Elba's Fightschool för att få inspiration till serien vi skriver. Fleabag, Friends, Gilmore Girls och BBC Sherlock är serier jag kan återkomma till flera gånger.

Nine Selander

Kommer från Esbo och bor nu på internat i Fårösund på Gotland.

Studerar andra året på Story Academy på Gotlands folkhögskola och blir färdig till sommaren.

En nyfiken och målmedveten person som lever i kreativt organiserat kaos.

Att välja mellan relationen och den kreativa passionen

34:21

Mer om ämnet på Yle Arenan