Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Manchester City anklagas av Premier League för att ha brutit mot finansiella regler – kan straffas med poängavdrag

Uppdaterad 06.02.2023 15:06.
Manchester City
Bildtext Tabelltvåan kan straffas rejält för överträdelserna.
Bild: EPA-EFE

Det regerande mästarlaget ska enligt Premier League ha brutit mot regler som kräver att de tillhandahåller ”korrekt finansiell information som ger en sann och rättvis bild av klubbens finansiella ställning”.

Premier League skriver i ett pressmeddelande att man utreder Manchester City för att ha brutit mot ett antal regler gällande finansieringen av klubben.

I pressmeddelandet står det att klubben utreds för eventuella finansiella regelbrott från säsongen 2009-2010 till 2018. Totalt finns närmare 100 överträdelser listade i pressmeddelandet, varav flera återkommer under de olika säsongerna.

Anklagelserna avser finansiell information om bland annat intäkter, detaljer om tränar- och spelarersättningar, Uefa-regler, lönsamhet och hållbarhet. Klubben påstås även ha brutit mot ligaregler från 2018 till i dag.

Ligareglerna kräver att medlemsklubbar hjälper och samarbetar med Premier League och dess utredningar.

Anklagelserna en chock för City

Anklagelserna kom enligt Manchester Citys pressmeddelande som en chock.

– Manchester City FC är förvånad över dessa påstådda brott mot Premier Leagues regler, särskilt med tanke på den omfattande inblandningen och den enorma mängden detaljerat material som ligan har försetts med.

– Klubben välkomnar granskningen av en oberoende kommission, för en opartisk prövning.

En kommission kommer nu att tillsättas för att behandla ärendet. Straffet för Manchesterlaget kan bli kostsamt. Det kan bland annat handla om böter, poängavdrag eller till och med att klubben kastas ur ligan.

Detta är inte första gången som City hamnar i blåsväder för regelbrott. År 2020 fick laget en tvåårig avstängning från Champion League av Uefa. Domen överklagades och City fick till slut avstängningen upphävd.

Klubben ser fram emot prövningen ”så att ärendet kan läggas ner en gång för alla”.

Manchester City ligger för tillfället tvåa i ligan. Eventuella poängavdrag skulle därmed hota lagets vinstchanser.

Diskussion om artikeln