Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Krockade bilar med flit – bilägare döms för försäkringsbedrägeri

Auto tulossa hiekoitettua jäistä teitä pitkin.
Bildtext Männen som krockade sina bilar var i behov av pengar. Bilen på bilden har inget med domen att göra.
Bild: Marianne Mattila / Yle

Västra Nylands tingsrätt har dömt tre män till fängelsestraff och ekonomisk ersättning för att ha iscensatt en kollision som skulle ge dem pengar från ett försäkringsbolag.

Domen föll drygt tio år efter fifflet som ägde rum i Lojo.

Det var år 2012 som ett gäng på tre män och en kvinna var inblandade i att avsiktligt rigga en kollision mellan två fordon som de ägde.

Avsikten var att lyfta försäkringspengar.

Kollisionen gick till så att en av männen körde med bil på en annan bil, som stod parkerad på en av de dömdas gård. Meningen var att få bilarna i så dåligt skick att de skulle skrotas.

Efteråt visade det sig att männen mixtrat med den ena bilens mätarställning, så att den visade att bilen var körd nästan 300 000 kilometer mindre än vad den faktiskt var.

Det här framkom i uppgifter som polismyndigheter från ett annat land bidrog med till förundersökningen.

Bedrog försäkringsbolaget på 19 000 euro

Enligt de åtalade, senare dömda, var bilen körd drygt 171 000 kilometer, medan polisen i det land där bilen var registrerad kunde påvisa att den var körd nästan 466 000 kilometer.

Men då hade försäkringsbolaget redan hunnit betala ut ersättningar på 5 300 euro för den ena bilen och 13 637 euro för den andra. Sammanlagt lurades försäkringsbolaget på nästan 19 000 euro.

Alla fyra bestred åtalet om grovt bedrägeri, men endast kvinnan friades. Hon stod visserligen som ägare till en av bilarna, men hade inte varit med om att krocka bilarna. Hon har sagt att hon inte visste något om männens planer.

Männen fick var sitt villkorligt fängelsestraff på fyra månader, fem månader och sex månader. Dessutom dömdes de att betala tillbaka den ekonomiska nytta de haft av bedrägeriet plus övriga rättegångskostnader.