Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

Nicholas Collon fortsätter som chefsdirigent för RSO till år 2028

RSO:n ylikapellimestari Nicholas Collon
Bild: Anton Sucksdorff

Nicholas Collon tillträdde som chefsdirigent för Radions symfoniorkester (RSO) på hösten 2021 och han fortsätter på sin post fram till sommaren 2028. Med det nya avtalet som börjar hösten 2024 vill vi trygga ett samarbete på lång sikt.

Då RSO:s musiker kallade Collon till chefsdirigent, var beslutet enhälligt och lika enhälliga var de även om förlängningen av kontraktet. ”Vi är verkligen entusiastiska över att samarbetet med Nick Collon nu kan fortsätta efter en utmärkt början”, bekräftar orkesterdelegationens ordförande Miikka Saarinen.

I dag 7.2.2023 fyller Collon 40 år och också han gläder sig över det förnyade kontraktet. ”Jag stortrivs, då jag får arbeta med dessa exceptionellt skickliga musiker. Det är en glädje för mig att redan nu få räkna dem som mina vänner och kolleger. Det är också ett privilegium att få planera alla dessa mångsidiga och spännande konsertprogram, som publiken såväl i Musikhuset som via Yles kanaler i Finland och i hela världen vill höra.”

Enligt intendenten Tuula Sarotie har Nicholas Collon under sin korta tid med orkestern skapat en atmosfär, där dirigenten och orkestern inspirerar varandra på ett idealiskt sätt. ”Samtidigt har Collon kommit med friska internationella vindar, bl.a. genom den uppmärksamhet som framgångsrika konsertgästspel och inspelningar väckt ute i världen.”

RSO och Collon har förutom i Finland uppträtt för utsålda hus vid festivalen BBC Proms i London och på Tysklandsturné i Nürnberg, Regensburg och Wiesbaden. Den prestigefyllda tidskriften Gramophone valde orkesterns inspelning av Sibelius orkestermusik till en av de bästa inspelningarna 2022. Därtill gav Helsingin Sanomat inspelningen fem stjärnor i sin recension. RSO:s Thomas Adès-skiva var å sin sida nominerad för The International Classical Music Award.

Enligt Yles verkställande direktör Merja Ylä-Anttila har Nicholas Collon från första början av sin period som chefsdirigent skapat en företagskultur, som på ett fräscht sätt fyller Yles kulturuppgift. ”Han kommer med ett mångsidigt och imponerande urval orkestermusik för Yles kanaler och den inhemska musiken har i honom fått en passionerad tolk. Med tillförsikt blickar jag mot framtiden medveten om att vår publik om några år får fira 100-årsjubileum med en innovativ, glad RSO under Nicholas Collons ledning.”

Collons och RSO:s nästa gemensamma konsert äger rum på fredagen 10.2 kl. 19 med ett program som innehåller musik av säsongens samtliga tre tematonsättare: Outi Tarkiainen, György Ligeti och Sergej Rachmaninov. Konsertens solist är violinisten Patricia Kopatchinskaja. Konserten i Musikhuset sänds direkt på Yle Arenan och i Yle Radio 1 samt med fördröjning på Yle Tema & Fem kl. 20.