Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finlands ambassadör i Ankara: Gör en reseanmälan om du befinner dig i Turkiet eller Syrien

Uppdaterad 06.02.2023 16:34.
En stor samling människor söker igenom bråte efter att ett höghus kollapsat.
Bildtext Räddningspersonal söker efter överlevare i staden Sanliurfa i södra Turkiet.
Bild: AFP

Under måndagen har dödssiffran efter jordskalvet i Turkiet vuxit till flera tusen. Än så länge finns det ändå inga uppgifter om skadade finländare, uppger Finlands ambassadör i Ankara.

Minst 300 finländare befinner sig i det jordbävningsdrabbade Turkiet, men antalet uppskattas vara betydligt större än så. Orsaken till det här är att många resenärer inte gör en reseanmälan till Utrikesministeriet.

– Just nu har vi kontakt med en finländare som befinner sig i det drabbade området, säger Ari Mäki, som är Finlands ambassadör i huvudstaden Ankara.

Hittills har det inte förekommit några uppgifter om skadade finländare. Den finska ambassaden med Mäki i spetsen jobbar just nu på att få kontakt med dem som meddelat om resor till Turkiet eller Syrien.

– Jag rekommenderar starkt att alla finska medborgare som vistas i dessa länder gör en reseanmälan. Det är mycket viktigt, speciellt om man tänker stanna. Just nu har vi inga konkreta uppgifter om hur många finländare som befinner sig i de drabbade områdena.

Är man orolig närstående till en resenär kan man kontakta Utrikesministeriet.