Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Favoriten höll inte för trycket i kombinationen – Mikaela Shiffrin gränslade tre portar före mål

Uppdaterad 06.02.2023 17:02.
Shiffrin åkte ur i alpina kombinationen - Spela upp på Arenan

OS i Peking gick åt skogen för Mikaela Shiffrin och VM i Courchevel-Meribel började på samma sätt. Det blev en uråkning för förhandsfavoriten i den alpina kombinationen.

Mikaela Shiffrins insatser var ett stort samtalsämne under OS i Peking för ett år sedan. Amerikanskan som var guldfavorit i flera discipliner lämnade Peking utan medaljer och åkte ur i tre av fyra tävlingar.

Vid VM i Courchevel-Meribel finns det chans till upprättelse för den alpina giganten men det började precis som i Peking.

Shiffrin var förhandsfavorit i den alpina kombinationen och hade ett hyfsat utgångsläge i slalomdelen. Hon var också på väg mot bästa tid i slalom men gränslade tre portar före mål, och därmed gick första guldchansen upp i rök.

– Min enda chans var att köra full gas och jag tog risken att det kunde gå så här. Det är det här som krävs om man vill vinna en medalj på ett VM.

– På slutet släppte jag allt en port för tidigt och då åkte jag ur. Det är en besvikelse men jag försöker ändå alltid se positivt på hur jag åker, säger Shiffrin efter sin insats enligt AP.

Första guldet för Brignone

I stället blev det italiensk segerfest. Federica Brignone ledde efter super G och stod kvar på tronen då slalomdelen var klar.

– Jag är otrolig glad och tacksam. Jag gjorde två bra åk, säger Brignone i sin segerintervju.

Brignone tog sitt första VM-guld i karriären då hon vann med över en och en halv sekund före Wendy Holdener. Det här var också Brignones första VM-medalj på tolv år.

– Ett guld var det som saknades under min karriär. Jag kom hit utan press och kunde njuta av åkningen, säger Brignone.

Bronset i den alpina kombinationen gick till överraskningen Ricarda Haaser. Österrikiskan tog sin första mästerskapsmedalj som 29-åring.

VM fortsätter med herrarnas alpina kombination i morgon där Elian Lehto och Jaakko Tapanainen deltar.

Resultat:

1. Federica Brignone ITA 1.57,47
2. Wendy Holdener SUI +1,62
3. Ricarda Haaser AUT +2,26
4. Ramona Siebenhofer AUT +2,48
5. Franziska Gritsch AUT +2,71
6. Michelle Gisin SUI +3,43
7. Laura Gauche FRA +3,71
8. Emma Aicher GER +3,78
9. Elena Curtoni ITA +4,05
10. Marie-Michele Gagnon CAN +4,91

Diskussion om artikeln